SP.A wil celstraf verdubbelen voor dierenmishandeling zodat daders aangehouden kunnen blijven

 ©  bfs

Bron: BELGA

Sp.a wil dat dierenmishandeling zwaarder wordt bestraft. Dat moet voorkomen dat iemand die een dier mishandelt, daarvoor niet kan worden aangehouden, omdat de strafmaat in Vlaanderen te laag ligt.

Een tweetal weken geleden ontstond verontwaardiging toen bleek dat een jogger in Waasmunster het hondje Dribbel had doodgestoken. De man gaf de feiten toe maar werd heel snel vrijgelaten onder voorwaarden.

Het parket van Dendermonde had om zijn aanhouding gevraagd. Niet omwille van dierenmishandeling, maar voor de inbreuk op de wapenwetgeving. Voor de dierenmishandeling op zich kon hij immers niet worden aangehouden. De wet voorziet een mogelijkheid tot aanhouding voor feiten die bestraft kunnen worden met een gevangenisstraf van één jaar of meer. En dat is voor dierenmishandeling niet het geval, tenzij het om recidivisten gaat.

LEES OOK. Jogger die hondje Dribbel doodstak is ultraloper, klimaatexpert en ‘natuurvriend’: “Enorm geschrokken dat hij dat heeft gedaan” (+)

De socialistische parlementsleden Conner Rousseau en Ludwig Vandenhove hebben daarom nu een voorstel ingediend om de straffen te verdubbelen tot een jaar celstraf. “Het kan toch niet dat we moeten wachten tot wanneer een dader nog eens toeslaat vooraleer we hen hard kunnen straffen voor het leed dat ze de dieren en hun baasjes hebben aangedaan”, vindt Vandenhove.

“Ondanks de strafverzwaring voor recidivisten die twee jaar terug werd ingevoerd, blijven de klachten over dierenmishandeling jaar na jaar toenemen. Als we de tendens willen keren, zullen we harder moeten optreden van bij de eerste gruweldaad, net zoals in Wallonië het geval is, waar dierenbeulen onmiddellijk tot drie jaar gevangenisstraf riskeren”, besluit Vandenhove.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen