Direct naar artikelinhoud
Iran

Executie VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali voorlopig uitgesteld

Executie VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali voorlopig uitgesteld
Beeld Photo News

De terechtstelling van de 49-jarige Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali is uitgesteld. De professor, ook gastdocent aan de VUB, is dan toch niet overgebracht naar de beruchte gevangenis Rajaj in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran, waar executies plaatsvinden. 

en

“Het bevel om hem over te brengen naar de gevangenis in Karaj is niet uitgevoerd. Hij zit nog in de Evin-gevangenis. Het enige wat we nu weten is dat er een uitstel is van een paar dagen. Dat is ergens een zekere opluchting, maar hij blijft nog steeds een groot risico lopen op executie”, zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen.

De mensenrechtenorganisatie en de onderwijsinstellingen waar Djalali aan verbonden is, blijven zich - vooral online - massaal mobiliseren om zijn zaak onder de aandacht te brengen en politieke contacten aan te spreken. Ze hopen Iran er zo toe te bewegen om Djalali vrij te laten, want zijn terdoodveroordeling kwam er na een oneerlijk proces. Amnesty International gaat verder niet in op speculaties over wat er achter de schermen speelt rond de dreiging om Djalali te executeren.

Vandaag voert de mensenrechtenorganisatie nogmaals actie aan de Iraanse ambassade in Brussel samen met studenten van de universiteiten VUB en ULB. 

Telefoontje

Vorige week woensdag kreeg Djalali’s echtgenote, Vida Mehrannia, een afscheidstelefoontje van haar man. Hem was meegedeeld dat hij spoedig zou worden geëxecuteerd en dat hij eerst in isolatie zou worden geplaatst in de gevangenis Evin. Op 1 december zou hij worden overgebracht naar een andere gevangenis in afwachting van zijn executie daar. Djalali’s advocaat kreeg gisteren van een Iraanse rechter te horen dat de professor nog een laatste bezoek mocht ontvangen. 

Het bevel om de ter dood veroordeelde Djalali over te brengen naar de gevangenis in Karaj, waar telkens op woensdag executies uitgevoerd worden, is echter uitgesteld, zo meldt Amnesty International. De gevangenis van Rajaj Shahr in Gohardasht (Karaj), op 20 kilometer van Teheran, staat bekend als de plaats waar politieke gevangenen worden opgesloten. Het Iraanse regime zou er al sinds de jaren 80 tegenstanders laten vermoorden.

De Iraans-Zweedse wetenschapper en VUB-gastdocent verblijft dus nog steeds in de Evin-gevangenis in Teheran, maar zijn situatie blijft kritiek.