Wereldprimeur: Singapore is eerste land dat verkoop van kweekvlees toelaat

Het Amerikaanse bedrijf Eat Just heeft de toestemming gekregen om in Singapore te starten met de verkoop van kippenvlees dat in een laboratorium is gekweekt. Daarmee boeken de Singaporese autoriteiten en de Amerikaanse onderneming een absolute wereldprimeur.

Tot nu is immers in geen enkel land de commerciële verkoop van kunstmatig geproduceerd vlees toegelaten.

Eat Just merkt op dat zijn product op korte termijn in een Singaporees restaurant te koop zal worden aangeboden. In een volgende fase zal het vlees, dat onder de merknaam Good Meat op de markt wordt gebracht, ook voor de consument beschikbaar worden gesteld. Eat Just zegt inmiddels ook met de toezichthouders in de Verenigde Staten over een distributie gesprekken te voeren.

Vleesalternatieven

‘De vraag naar alternatieven voor vleesproducten neemt toe,’ zeggen experts. ‘Daarvoor zijn verschillende redenen. Enerzijds wordt gewezen op eventuele risico’s voor de gezondheid, maar de vleesconsumptie kan tevens een bedreiging vormen voor het dierenwelzijn en het leefmilieu. Plantaardige vervangers – geproduceerd door bedrijven zoals Beyond Meat, Impossible Foods en Quorn – verschijnen dan ook steeds vaker in de rekken van de supermarkten en op de menu’s van de restaurants.’

‘Om dat stadium te bereiken moet kweekvlees – dat in een laboratorium uit dierlijke cellen wordt geproduceerd – echter nog een lange weg afleggen. De sector bevindt zich immers duidelijk nog in zijn kinderschoenen. Dat heeft vooral te maken met de hoge productiekosten van het product.’

Singapore heeft goede redenen om op de verkoop van laboratoriumvlees over te stappen. Op dit ogenblik moet de Aziatische stadstaat – die 5,7 miljoen onderdanen moet voeden – immers 90 procent van zijn voedsel invoeren. De Singaporese regering heeft echter plannen om die import drastisch terug te schroeven. De binnenlandse productie moet sterk worden opgevoerd.

Om die doelstelling te bereiken, zal onder meer worden overgeschakeld op hightech landbouw en de ondersteuning van nieuwe vormen van voedselproductie. Daarin kadert ook de samenwerking met Eat Just. Het Amerikaanse bedrijf merkt daarbij op dat Good Meat in samenwerking met lokale producenten in Singapore op de markt zal worden gebracht.

Demonstratieproject

Voor Eat Just kan Singapore een demonstratieproject voor de rest van de wereld worden. Het Singapore Food Agency benadrukt dat de uiteindelijke goedkeuring vooraf is gegaan aan uitgebreide tests van het productieproces en de garanties op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

Andrew Noyes, communicatieverantwoordelijke van Eat Just, merkt op dat ook voor de productie van het kweekvlees geen enkele kip moest worden gedood. ‘De cellen voor het kweekproces worden gewonnen met een biopsie van een levend dier,’ benadrukt hij. ‘De gekweekte cellen worden overgebracht naar een bioreactor, waar ze worden gevoed met een mengeling van eiwitten, aminozuren, mineralen, suikers, zouten en andere voedingsstoffen.’

Eat Just werd negen jaar geleden opgericht en heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op een bedrag van 1,2 miljard dollar.

Wereldwijd voeren meer dan twee dozijn bedrijven laboratoriumtest uit met gekweekte vis, rundvlees of kip. Deze ondernemingen hopen een plaats te kunnen verwerven op de wereldwijde alternatieve vleesmarkt, die volgens analist Barclays eind dit decennium een waarde van 140 miljard dollar zou kunnen bereiken.

Meer