Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

EU roept alle lidstaten op tot avondklok en langere kerstvakantie

In ons land geldt sinds 19 oktober een avondklok van middernacht tot 5 uur.Beeld ANP

Alle EU-landen zouden er goed aan doen een avondklok in te voeren, vindt de Europese Commissie. Ook moeten ze nadenken over een langere kerstvakantie. Dat moet voorkomen dat de feestdagen een nieuwe coronagolf in gang zetten. Het versoepelen van de coronamaatregelen raadt het dagelijks bestuur van de EU ernstig af.

en

De najaarsgolf zwakt wat af, constateert de Commissie in een reeks aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat de lidstaten één lijn trekken in de strijd tegen de coronapandemie, maar het virus gaat nog steeds veel rond. Daarom “is het moeilijk om het versoepelen van beheersingsmaatregelen te rechtvaardigen”. De Europeanen staan voor een paar “zware maanden” en “heel andere feestdagen dan anders”, waarschuwt zij.

Om te voorkomen dat Kerstmis en Nieuwjaar het virus weer een slinger geven, kunnen mensen elkaar ook tijdens de feestdagen beter zo weinig mogelijk opzoeken. Wil een EU-land bijvoorbeeld toch meer gasten toelaten bij het kerstdiner, dan moeten zij vooraf en nadien minstens een week in quarantaine. En voer dan ‘bubbels’ in, adviseert de Commissie, zodat mensen steeds met dezelfde anderen in aanraking komen en het virus niet breder kunnen verspreiden. Verder zouden EU-landen een avondklok moeten invoeren, zoals die in ons land geldt.

Het duurt hoe dan ook nog wel even voor Europeanen in groten getale kunnen worden ingeënt, stelt de Commissie vast. Om het virus er de komende moeilijke maanden onder te houden, moet Europa niet wéér te snel zijn verdediging laten zakken, zoals in de zomer gebeurde. En testen en het opsporen van mogelijk besmette personen blijft voorlopig cruciaal.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog