Direct naar artikelinhoud
Nederland

Verbod of niet, duizenden Nederlandse horecazaken gooien deuren open op 17 januari

Een gesloten horecazaak in Amsterdam. Ook in Nederland moet de horeca voorlopig dichtblijven.Beeld ANP

In Nederland beslissen duizenden horecaondernemers om vanaf 17 januari de coronamaatregelen naast zich neer te leggen. Ze zullen de deuren van hun cafés en restaurants openen, verbod of niet. Een regeringswoordvoerder laat weten dat de regering met de horeca in gesprek is en blijft over de coronamaatregelen en steunpakketten.

en

Op 8 december neemt de Nederlandse regering de eerste besluiten over de komende periode. Ook daarna vallen nog een paar beslissingen. Bepalend daarbij is het aantal nieuwe besmettingen, aldus de woordvoerder. Ook wordt er gesproken over een steunpakket voor de horecasector.

Maar een groot aantal Nederlandse horecaondernemers vindt dat de maat nu echt vol is. Horecabedrijven in totaal vijftig steden en regio’s zeggen het vertrouwen in het Nederlandse kabinet op en gaan op 17 januari weer open, zelfs als dat niet mag.

Ze zeggen niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn, omdat ze failliet dreigen te gaan en steun vanuit de overheid uitblijft. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee.

Nijpend

Het gaat om ondernemers in vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), daarvan heeft de horecabranchevereniging er in totaal ruim 230. De landelijke organisatie staat niet achter de actie. 

Vorige week waarschuwde voorzitter Robèr Willemsen wel al dat een aantal ondernemers de deuren dreigde open te gooien. Hij riep zijn achterban nog op om ‘niet dwars te doen’. KHN zal volgens Willemsen nooit oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Volgens de sectorvereniging ziet het kabinet evenwel onvoldoende in hoe nijpend de situatie is voor de horecauitbaters. In een enquête gaf onlangs 17 procent aan geen buffer meer te hebben, of hooguit een buffer voor één maand, 12 procent verwacht het niet of waarschijnlijk niet te redden.

‘Niet vol te houden’

Directe aanleiding voor de rebellie zijn de uitlatingen van de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA), vorige week in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Daarin kondigde hij aan dat “we ervan uit moeten gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari”. Die opmerking zette veel kwaad bloed bij de horecasector.

Tot eind januari of langer de deuren dichthouden kan echt niet meer, laat Johan de Vos, woordvoerder namens de opstandige ondernemers weten. “Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. We staan op het punt keihard te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol.” 

‘Open of failliet’

De Vos schat dat in totaal zeker duizenden ondernemers hoe dan ook hun deuren zullen openen, om “zichzelf te redden”. “Anders gaat 50 procent van de ondernemers in deze prachtige branche failliet. Er rest nu niets meer dan de keuze, opengaan of failliet gaan.” 

De muitende KHN-afdelingen kiezen daarbij bewust voor heropening in januari, omdat er vermoedelijk te veel drukte zou komen als ze met de feestdagen al open zouden gaan. “We willen voorkomen dat eventueel oplopende cijfers aan ons toe worden geschreven”, zegt De Vos. Bij de heropening houden ze zich ook aan de protocollen voor veilige opening die KHN eerder opstelde. “Want wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is”, klinkt het.

‘Open of failliet’
Beeld ANP