Direct naar artikelinhoud
Brazilië

Bankrovers vallen met veel geweld Braziliaanse steden binnen en laten bewoners achter met restjes buit

De politie doet onderzoek naar de gewelddadige bankoverval in Criciúma.Beeld AFP

Voor de tweede keer deze week is Brazilië opgeschrikt door bankroverbendes die een stad binnenstormen. Een dag nadat bewoners van Criciúma bankbiljetten opraapten van de straten na een grootschalige overval op een bank, werd woensdag het noordelijke stadje Cametá bezet door een bende.

Op beelden is te zien hoe gewapende mannen ’s nachts in pick-ups door de stad rijden en er zijn luide geweerschoten te horen. ‘Terreurnacht in Cametá’, twitterde een inwoner bij een video van bankrovers die met gijzelaars proberen te vluchten.

Net als in het zuidelijke stadje Criciúma, dat maandagnacht door ongeveer dertig bankrovers werd bestormd, is de politie hier nergens te bekennen. “Wij doen ons uiterste best om de rust zo snel mogelijk te herstellen”, twitterde gouverneur Helder Barbalho van de deelstaat Para. “Ik ben solidair met de inwoners van Cametá.” Volgens sommige berichten zouden de bankrovers na een paar uur zonder kleerscheuren de stad zijn ontvlucht.

De grootschalige bankroven, gericht op kleine steden, zijn nieuw voor Brazilië. Het is derde keer sinds de zomer dat bendes op deze manier te werk gaan. Tot nu toe beperkten criminelen zich vooral tot ramkraken op geldautomaten, het snel overvallen van een bankfiliaal of het graven van tunnels om hun slag te slaan. Het is nog onduidelijk of de twee goed georganiseerde overvallen op de twee steden, die ruim 3.000 kilometer uit elkaar liggen, het werk zijn van dezelfde bende.

Beelden op sociale media tonen hoe bewoners geld oprapen dat door de bankrovers is achtergelaten:

Twitter bericht wordt geladen...

Bizarre beelden

De opmerkelijkste overval vond in de nacht van maandag op dinsdag plaats in Criciúma, ten zuiden van Rio de Janeiro. Tientallen bankrovers vielen de stad van 220.000 inwoners binnen, waarna een bezetting van twee uur volgde. De gebeurtenis leverde bizarre beelden op.

Op sociale media werden video’s van inwoners massaal gedeeld: van mensen die dekking zoeken terwijl er wordt geschoten tot omwonenden die geld oprapen van straat dat was achtergelaten door de bankrovers. “Ondanks deze tragedie zal deze Kerstmis voor veel arme mensen beter zijn”, twitterde de zanger Zel Florizel bij een video van mannen die gretig bankbiljetten rapen.

Met hoeveel geld de bankrovers er in Criciúma vandoor zijn gegaan, hebben de politie en Banco do Brasil nog niet bekendgemaakt. Wel heeft de politie zo’n 140.000 euro in beslag genomen van bewoners die bankbiljetten van de straten opraapten. Volgens de autoriteiten gingen de overvallers met militaire precisie te werk. Zo sloten ze de toegangswegen af om te voorkomen dat de politie snel in actie kon komen. Ze gebruikten explosieven om de kluis op te blazen. 

De in het zwarte gehulde mannen, die in een tiental auto’s de stad waren binnengevallen, konden twee uur lang ongestoord hun gang gaan. “Dit was een ongekende actie voor de staat”, aldus Anselmo Cruz van de politie van de deelstaat Santa Catarina tegen het tv-station Globo. “Niet eerder gebeurde hier iets van deze omvang, gepaard met zulk geweld.”