© Belga

Seriemoordenaar Fourniret en ex-vrouw opnieuw voor rechter

Michel Fourniret (74) en zijn ex-vrouw Monique Olivier (67) moeten opnieuw voor het assisenhof verschijnen. Dit keer voor de moord op Farida Hammiche in 1988. Fourniret had samen met haar echtgenoot in de cel gezeten en wist dat hij ergens een goudschat had verborgen. Samen met Hammiche groef hij de schat op en stak haar nadien dood. De buit investeerde hij in een kasteeltje.

Thierry Goeman

Seriemoordenaar Michel Fourniret en zijn ex-vrouw werden in 2008 in Charleville-Mézières tot levenslang veroordeeld als dader of mededader van meervoudige ontvoering, verkrachting en moord op verschillende jonge vrouwen onder wie de Belgische Elisabeth Brichet (13). Hij heeft zeven moorden bekend en wordt nog verdacht van enkele onopgehelderde verdwijningen. Daarmee is hij de grootste seriemoordenaar ooit in ons land.

Nu moet het ex-koppel - Olivier vroeg jaren geleden al de echtscheiding aan - opnieuw voor een volksjury verschijnen. Wegens moord en voor heling van goederen uit een gewapende overval.

© BELGA/AFP

Aangetrokken door maagden

Fourniret, afkomstig uit de buurt van Sedan in Noord-Frankrijk, had in de jaren 60 en 70 al verschillende keren in de cel gezeten, onder meer voor zedenfeiten en geweldpleging. Ook toen hij Monique Olivier leerde kennen, zat hij in de cel. Ze kwam geregeld op bezoek en viel voor zijn charmes. Na zijn vrijlating in 1987 gingen ze samenwonen.

In december 1987 pleegde Fourniret zijn eerste moord. De 17-jarige Isabelle Laville werd ontvoerd in het Franse Auxerre. Volgens de Franse krant Libération was het Monique Olivier die het meisje in haar auto lokte. Fourniret stapte een eindje verderop in en vergreep zich aan de tiener. Nadien vermoordde hij haar.

Goudstaven

Michel Fourniret had daarvoor in de cel gezeten met Jean-Pierre Hellegouarch, die als lid van de ‘pruikenbende’ verschillende zware overvallen had gepleegd, telkens vermomd met pruiken. Hellegouarch had zijn celgenoot Fourniret toevertrouwd dat hij goudstukken en goudstaven had verstopt. Enkel zijn vrouw Farida Hammiche en hij wisten waar.

Fourniret en Hammiche groeven samen ze de goudschat in april 1988 op. Daarna staken Fourniret en Olivier de vrouw dood met een bajonet. Met de buit kocht hij een kasteeltje in Noord-Frankrijk.

Nieuwe uitvalsbasis

© BELGA

Het kasteel werd zijn nieuwe uitvalsbasis. De meisjes die hij in die periode ontvoerde, nam hij gewoon mee naar huis. En als ze daar te lastig werden, vermoordde hij ze en kregen ze een graf op het domein. Zo ging het met de Belgische Elisabeth Brichet en met het Franse meisje Jeanne-Marie Desramault.

Ontsnapt uit klauwen van roofdier Fourniret

In 2000 - hij woonde toen in ons land - ontvoerde hij de Franse meisjes Céline Saison en Mananya Thumpong en verstopte hun lichamen nadien in de bossen aan de Belgisch-Franse grens. Enkele andere meisjes ontsnappen op het nippertje.

Op 26 juni 2003 stopte hij met zijn bestelwagen langs de 13-jarige Marie Ascenion uit Ciney en vroeg haar de weg. Hij sleurde haar in de auto en vertrok. Maar Marie kon de touwen waarmee ze geboeid werd, loskrijgen en sprong uit de bestelwagen. Ze kon haar ontvoerder zo goed beschrijven dat hij kort nadien wordt opgepakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER