Direct naar artikelinhoud
ReportageProces-Coolsaet

Geen enkelband mogelijk: Bo Coolsaet (81) moet twee jaar naar de gevangenis

Bo Coolsaet verscheen voor het Antwerpse hof van beroep.Beeld Photo News

De bekende uroloog Bo Coolsaet is ook in beroep schuldig bevonden aan de verkrachting van een destijds minderjarige patiënte. De 81-jarige arts werd veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee met uitstel. ‘De kans dat hij die twee jaar effectief moet uitzitten is zeer reëel’, zegt zijn advocaat Kris Luyckx.

Zo eindeloos lang als de debatten voor het Antwerpse hof van beroep vorige maand duurden, tot na elven ’s avonds, zo bondig was het vanmiddag uitgesproken arrest. Het hof volgt over de hele lijn de eerdere uitspraak van de correctionele rechtbank. Uroloog Bo Coolsaet wordt schuldig bevonden aan verkrachting door het gebruik van een in de jaren 70 in de VS aangeschafte vibrator. Hij krijgt vier jaar cel, waarvan twee met uitstel.

Omdat het gaat om een seksueel misdrijf en het slachtoffer minderjarig was, komt hij niet in aanmerking voor een elektronische enkelband of enige andere gunstmaatregel. Zoals de zaken er nu voorstaan, moet de tachtiger zich over enkele weken aanmelden in een gevangenis. Coolsaet, bevrijd van zijn looprek, verliet de rechtszaal zonder commentaar.

Vibrator

De nu 30-jarige J. was begin 2006 bij Coolsaet in behandeling voor buikklachten. Ze was toen 15. In haar klacht beschuldigde ze hem ervan haar ongewild tot een orgasme gebracht te hebben door het gebruik van een vibrator. Ze beschuldigde hem ook van het betasten van haar borsten, buik en billen en van zoenen in de hals. Toen ze op latere leeftijd aan haar vriend vertelde over haar ervaringen, besloot ze naar het gerecht te stappen.

Haar familie steunde haar, maar verder stond J. alleen in haar strijd. Het openbaar ministerie vroeg zowel in eerste aanleg als in beroep de vrijspraak voor Coolsaet. Meer dan twintig zaken die binnenliepen na de mediatisering van de zaak, bijna allemaal over het gebruik van een vibrator, werden na enkele dagen geseponeerd wegens verjaard. Er waren ook klachten over nutteloze ingrepen.

Op vraag van de onderzoeksrechter onderzochten de gerechtsartsen Werner Jacobs en Wim Van de Voorde het speeltje waarvan Coolsaet beweerde dat het hem destijds was aangeraden op een wetenschappelijk congres. Het gaat om de Wahl All-Body Massager, een toestelletje dat dateert uit de jaren 70 en waarover een gebruikster in 2010 in een review op Glittersexual.com schreef: “Wahl is als een clitoris-drilboor.”

Wetsdokters Van de Voorde en Jacobs onderzochten het toestel en besloten dat de vibratie, anders dan Coolsaet beweert, juist “contraproductief is voor het doen ontspannen van glad spierweefsel”.

‘Niet gerust’

J. aanhoorde het arrest samen met haar vriend en haar ouders. Er werd lang en intens geknuffeld. Volgens een woordvoerster van het hof zijn er bewezen seksueel grensoverschrijdende handelingen gesteld en “maakte Bo Coolsaet misbruik van zijn machtspositie als arts”.

Christine Mussche, de advocate van J., reageerde kort: “We zijn absoluut tevreden. Er valt voor ons weinig aan toe te voegen. Het is gegaan zoals het moest gaan. Wij blijven de houding van het openbaar ministerie onbegrijpelijk vinden. Daardoor waren we er tot op het laatst niet gerust op.”

Kris Luyckx, de advocaat van Coolsaet, zegt dat hij het een ambigue situatie blijft vinden: “Het was zwart-wit. Ofwel geloofde je hem, ofwel geloofde je haar. Het openbaar ministerie gaf tweemaal aan nergens graten in te zien. Nu moet het parket rekening houden met dit arrest en de straf laten uitvoeren. De kans is zeer reëel dat mijnheer Coolsaet die twee jaar tot de laatste dag zal moeten uitzitten. Bij een seksueel misdrijf komt de strafuitvoering veel harder aan dan bij iemand die pakweg een gewapende overval pleegt. Met zijn niet bepaald optimale gezondheidstoestand en zijn leeftijd is dit niet iets waar hij naar uitkijkt.”

Luyckx heeft nog vijftien dagen om cassatie aan te tekenen, maar het is ook hemzelf nog onduidelijk op welke gronden hij dat zou doen.