Schotse woningen worden als eerste met duurzame waterstof verwarmd

Het Schotse schiereiland Fife, ten noorden van Edinburgh, wordt binnenkort de eerste regio in de wereld die duurzame waterstof zal kunnen gebruiken voor de verwarming van zijn gebouwen. Het initiatief maakt deel uit van een experiment waarbij het huishoudelijke gebruik van aardgas, een vervuilende fossiele brandstof, door een duurzaam alternatief wordt vervangen.

Gehoopt wordt dat uiteindelijk het hele land op de duurzame energiebron zal kunnen overschakelen. De gezinnen zouden de waterstof niet alleen voor de verwarming van hun woning kunnen gebruiken, maar ook in de keuken kunnen inzetten om te koken.

Hernieuwbaar

In eerste instantie zullen ongeveer driehonderd gezinnen op Fife worden uitgerust met kachels, waterverwarmers en kooktoestellen die op gratis waterstof zullen werken. De tests lopen over een periode van vier jaar. Er wordt beroep gedaan op waterstof die gemaakt wordt met behulp van hernieuwbare energie en water. Als de eerste fase van het proefproject positieve resultaten oplevert, zou het initiatief tot maximaal duizend woningen worden uitgebreid.

De proef wordt gesteund door de Britse energieregulator Ofgem, die aan gasdistributeur Scotia Gas Networks (SGN) een budget van 18 miljoen pond heeft toegewezen om het project te realiseren. De Schotse regering steunt het initiatief met een subsidie van 6,9 miljoen pond.

Daarnaast stelt Ofgem ook een bedrag van 12,7 miljoen pond ter beschikking van de Britse netwerkbeheerder National Grid, die moet bekijken of het mogelijk zou zijn om de bestaande gasleidingen op een veilige manier in te zetten voor het transport van waterstof.

Gasboilers

Duurzame waterstof vormt een cruciaal plan van de Britse regering om het gebruik van fossiele brandstoffen in het Verenigd Koninkrijk af te bouwen. ‘Het project kan immers op dezelfde manier worden gebruikt als gas uit fossiele brandstoffen, maar zonder een uitstoot van koolstofdioxide te veroorzaken,’ voert Anthony Green, hoofd van het waterstofproject van National Grid, aan.

De inzet van waterstof kan bijzonder belangrijk worden voor de centrale verwarming. Die is in het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk voor nagenoeg een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen, want 85 procent van de Britse woningen is uitgerust met een gasboiler.

Meer