30 november: Melikan Kucam zit in de correctionele rechtbank in Antwerpen. Hij wordt ervan beschuldigd verschillende Syrische gezinnen veel te hoge bedragen te hebben gevraagd voor de mogelijkheid om hun familieleden die nog in Syrië verbleven in aanmerking te laten komen voor een humanitair visum.
Volledig scherm
30 november: Melikan Kucam zit in de correctionele rechtbank in Antwerpen. Hij wordt ervan beschuldigd verschillende Syrische gezinnen veel te hoge bedragen te hebben gevraagd voor de mogelijkheid om hun familieleden die nog in Syrië verbleven in aanmerking te laten komen voor een humanitair visum. © Photo News

Melikan Kucam spreekt op tweede dag proces: “Dit proces berust op jaloezie en politieke afrekening”

AntwerpenHet proces tegen Melikan Kucam werd vandaag hervat in de correctionele rechtbank van Antwerpen. Kucam kreeg in 2017 de opdracht van toenmalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om lijsten op te stellen van familieleden van mensen uit de Assyrische gemeenschap die nog vastzaten in Syrisch oorlogsgebied en die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Voor een plaatsje op die lijsten zou Kucam mensen zeer hoge bedragen hebben aangerekend, hoewel die aanvraagprocedure eigenlijk gratis is. Zelf blijft hij volhouden dat hij volkomen onschuldig is.

  1. Bezorgdheid over toekomst Antwerps Begijnhof, nu verborgen pareltje interesse van projectontwikkelaars wekt: “Géén ‘gated community’, alstublieft”
    PREMIUM

    Bezorgd­heid over toekomst Antwerps Begijnhof, nu verborgen pareltje interesse van projectont­wik­ke­laars wekt: “Géén ‘gated community’, alstu­blieft”

    Komen er, zoals vier jaar geleden beloofd, betaalbare huurwoningen voor jonge gezinnen in het Begijnhof in de Antwerpse universiteitsbuurt? En blijft de magnifieke binnentuin na de restauratiewerken voor iedereen toegankelijk? Dat het verborgen pareltje, met het oog op een herbestemming, door verschillende projectontwikkelaars is bezocht, maakt oppositiepartij Groen zenuwachtig. Zij vrezen een scenario zoals Elzenveld aan de Antwerpse botanische tuin, dat - op tamelijk brutale wijze - door luxehotel Botanic Sanctuary is ingepalmd.
    Antwerpen
  2. Nieuwe en oude collectie kregen hun plekje in Middelheimmuseum na renovatiewerken: meer dan 200 beelden te bezichtigen in het park
    PREMIUM

    Nieuwe en oude collectie kregen hun plekje in Middelheim­mu­se­um na renovatie­wer­ken: meer dan 200 beelden te bezichti­gen in het park

    Alle renovatiewerken in het Middelheimmuseum in Antwerpen zijn voltooid en meer dan 200 kunstwerken hebben nu een nieuwe plek gekregen. Het herinrichten van het park en het verplaatsen van de kunstwerken heeft ongeveer anderhalf jaar in beslag genomen. “Door de werken in onze collectie te bekijken met het belang van het park, beseften we opnieuw hoe waardevol deze combinatie is,” vertelt Sara Weyns, directeur van het Middelheimmuseum.
    Antwerpen