Direct naar artikelinhoud
Vaccins

Cruciaal overleg over vaccinstrategie aan de gang: dit ligt op tafel

Premier Alexander De Croo (Open Vld) mikt opBeeld Photo News

Een datum is gevallen, het plan is er bijna. Premier De Croo mikt op 5 januari om te beginnen met vaccineren tegen corona. De eerste spuitjes zijn naar alle waarschijnlijkheid voor het zorgpersoneel, ouderen en zieken.

De acht ministers van Volksgezondheid in ons land zitten sinds 8 uur opnieuw samen. Op het programma: overleg over de vaccinatiestrategie. Rond 11 uur volgt een persconferentie waarop een concreet plan zou worden voorgesteld. 

“Zoals het er nu uitziet, zal ons land op 5 januari kunnen beginnen te vaccineren.” Dat zei de premier Alexander De Croo (Open Vld) gisteren in een korte mededeling. “Als de vaccins klaar zijn, dan zal ons land klaar zijn en zullen we duidelijke afspraken hebben op welke manier dat zal gebeuren.”

De vragen die voorliggen, zijn evident. Wie krijgt er prioriteit bij het vaccineren? Wie zal die vaccins toedienen? En hoe zal de communicatie daarover verlopen? Alles passeerde gisteren langs de kern van vicepremiers, vandaag kloppen de ministers van volksgezondheid af op een interministeriële conferentie.

Initieel was de verwachting dat de vaccinatiestrategie gisterenochtend al afgeklopt zou worden op zo’n interministeriële conferentie. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) waren de regio’s klaar om daarover te beslissen, maar vroeg minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) om het dossier langs de kern te laten passeren. 

Verrassing

Groot was dan ook de verrassing bij sommigen dat De Croo gisteren wel al een concrete datum naar voor schoof. Op het kabinet van de premier is echter te horen dat die datum meer te maken heeft met het Europese proces van goedkeuring. Omdat zowel Moderna als Pfizer gisteren een marktvergunning aanvroegen bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), kan ook stilaan ingeschat worden wanneer de eerste vaccins ten vroegste beschikbaar zullen zijn: begin januari dus.

Wel beslisten de ministers van Volksgezondheid gisteren al in te tekenen op de Europese aankoopprocedure voor het vaccin Moderna. Als dat vaccin een marktvergunning krijgt, zal België 2 miljoen doses kopen. Eerder werd al beslist om 7,5 miljoen doses van AstraZeneca, 5 miljoen van Johnson&Johnson, 5 miljoen van Pfizer/BioNTech en 2,9 miljoen van CureVac aan te kopen. Die moeten allemaal twee keer worden toegediend, op dat van Johnson&Johnson na.

Wie krijgt voorrang?

Dat de vaccinatiestrategie gisteren nog niet afgeklopt werd, betekent niet dat er grote knelpunten zijn, zo benadrukte iedereen. Meer zelfs, over de grote lijnen is er al eensgezindheid. Volgens Caroline Leys, woordvoerder van coronacommissaris Pedro Facon, is het plan al “heel concreet”. “Het gaat enkel nog om een validatie”, zegt Leys. “Al lijkt het me logisch dat je het plan ook voorlegt aan de vicepremiers in de kern. De vaccinatie is een van de belangrijkste pijlers voor de crisisbestrijding.”

Wat betreft de prioriteitenlijst zal de politiek wellicht het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) van juli volgen. Concreet krijgen drie groepen voorrang: gezondheidswerkers, mensen ouder dan 65 jaar en mensen vanaf 45 jaar met onderliggende aandoeningen. Die eerste groep is noodzakelijk om het gezondheidssysteem draaiende te houden. De twee andere groepen lopen het meeste risico bij een besmetting en worden dus prioritair beschermd.

Onderwijspersoneel

In het Vlaams Parlement zei Beke wel dat er nog wat discussie is over de volgende stap: de andere essentiële sectoren, zoals de politie en de brandweer. Als het van Vlaanderen afhangt, hoort daar ook het onderwijspersoneel bij.

Wie de vaccins dan zal toedienen en waar? Dat zal sterk afhangen van de doelgroep en het type vaccin. “Het eerste vaccin wordt dat waarschijnlijk van Pfizer en het heeft het nadeel dat je het bij min 70 graden moet bewaren”, zegt viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano. “Daarom zal het interessanter zijn dat vaccin te gebruiken op specifieke plaatsen, zoals ziekenhuizen en woon-zorgcentra.”

Voor de grote meerderheid van de bevolking raadt de Denktank Corona Vaccine Distribution aan om de vaccinatie toe te dienen op het niveau van de arrondissementen of huisartsenwachtposten. Dat is logistiek het eenvoudigst om te organiseren.