Direct naar artikelinhoud
Dieren

Loslopende hond? Meteen een boete voor het baasje

Een hond speelt in de herfstbladeren in Gaasbeek.Beeld REUTERS

Boswachters geven voortaan meteen een boete van 80 euro aan mensen die hun hond laten loslopen. ‘De druk op onze natuur is sterk gestegen. Omdat we zoveel incidenten met honden noteren, gaan we een lik-op-stukbeleid voeren.’

De regelgeving laat geen ruimte voor interpretatie. Wie met zijn hond in het bos of het veld wandelt, moet het dier aanlijnen. Niet iedereen houdt zich daaraan. En nu de lockdown de Vlaming massaal aan het wandelen heeft doen slaan, kunnen de boswachters het aantal incidenten niet meer bijhouden. Tijdens de eerste lockdown van 12 maart tot 13 mei schreef het Agentschap Natuur en Bos 165 processen-verbaal uit, 85 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal aanmaningen steeg van 202 naar 553. Het gaat om alle overtredingen, dus niet alleen met honden, maar ook bijvoorbeeld mountainbikers die in verboden gebied fietsen.

“Mijn mailbox puilt uit van het aantal incidenten”, zegt Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos. “De tijd van waarschuwingen is voorbij. We gaan meer controleren en bij een overtreding meteen verbaliseren.” Zaterdag werden in het West-Vlaamse Vloethemveld vier ooien gedood door een loslopende hond. In Overpelt beten twee honden een Shetlandpony dood. En in Lintbos, in Vlaams-Brabant, ging een hond achter een paard met ruiter aan. De man belandde in een prikkeldraad en raakte gewond.

Hertenkalfjes

“Stel je voor dat je met een kleine hond aan de leiband aan het wandelen bent en er komt een loslopende herdershond naar je toe: dat is schrikken”, zegt Denaeghel. “Dan heb ik het nog niet over de schade die loslopende honden aan de natuur aanrichten. Ik heb nog maar pas zelf gezien hoe een hond een blauwe reiger aanviel. De eigenaar was zich van geen kwaad bewust. Een hond laat ook geursporen na waardoor een moederhert haar kalfjes kan afstoten.” De minimumboete voor het niet aanlijnen van de hond bedraagt 80 euro. Daar kan nog een som bijkomen als er sprake is van herhaling en als er schade aan de natuur wordt aangebracht.

Hondentherapeut Hilde Quisquater begrijpt dat baasjes hun hond niet altijd aangelijnd houden. “Zeker honden met veel energie hebben wel eens behoefte aan loslopen. Als je zelf geen grote tuin hebt, kun je naar een losloopweide gaan. Ik probeer gemeentebesturen daarvan bewust te maken: je hebt een speelplein voor de kinderen, zorg ook voor een plaats voor honden.”