RECEPT. Twee bladerdeegpizza’s: hartig en met chocolade
Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: niet één maar twebladerdeegpizza’s… een hartig exemplaar en een pizza met chocolade.
vwh
De pizzabodems
2 vellen vers bladerdeeg (ontdooid, op bakpapier)
1 ei
een kwastje en een vork
hartige pizza (laat vlees en vis weg, als je veggie eet)
100 g chorizo (in plakjes)
1 blikje ansjovis op olie
250 g mozzarella (ong. 2 bolletjes)
een blokje Parmezaanse kaas
2 dl passata
2 el tomatenpuree
1 el kappers
een handje olijven (zwart of groen, ontpit)
1 ui (gepeld)
1 teen look
50 g rucola (notensla)
oregano (gedroogd)
basilicum (enkele verse takjes)
cayennepeper
zout
dessertpizza met chocolade
200 g chocolade (selectie donker/melk/wit naar keuze)
enkele marshmallows
100 g fruitsnoepjes (zachte gommen)
1 el sinaasappelconfituur (marmelade)
een handje hazelnoten (of noten naar keuze)
basilicum (enkele verse takjes)
een snuif grof zout
een scheutje fijne olijfolie
Materiaal
oven, voorverwarmd op 200°C
Bereiding
Hartige pizza
verwarm de oven op 200°C
rol de deegbodem uit en kluts een ei
strijk de randen van het deeg in met ei, plooi ze 1 cm om en druk zacht aan
strijk nog wat ei over de omgeplooide randen
prik met een vork zoveel mogelijk gaatjes in de deegbodem, maar vermijd de randen
bak de pizzabodem voor gedurende 10 minuten en haal uit de oven
bereid tussendoor de tomatensaus
snipper de ui en de look fijn en stoof aan in een scheutje olijfolie
roer er de tomatenpuree door en laat kort ‘bakken’
voeg passata toe en wat oregano, wat cayennepeper en zout
laat de saus 10 minuten zacht pruttelen
beleg de pizzabodem met alle toppings die je lekker vindt (chorizo, ansjovis, mozzarella, kappertjes, olijven …)
werk af met wat geraspte Parmezaanse kaas
schuif de pizza opnieuw in de oven van 200°C en bak gedurende zo’n 10 minuten
meng intussen de rucola met een beetje olijfolie, azijn en zout
serveer de hete pizza met pluksels basilicum erop en een toef rucola
Dessertpizza
verwarm de oven op 200°C
smelt de zachte gommen in een bodempje water op een zacht vuur
roer er de marmelade door en laat de snoepgelei opstijven in de koelkast
rol de deegbodem uit en kluts een ei
strijk de randen van het deeg in met ei, plooi ze 1 cm om en druk zacht aan
strijk nog wat ei over de omgeplooide randen
prik met een vork zoveel mogelijk gaatjes in de deegbodem, maar vermijd de randen
bak de bodem krokant en goudbruin
breek intussen de chocolade in stukjes
rooster de hazelnoten kort in een droge hete pan
hak de noten in grove stukken
haal de hete bladerdeegbodem uit de oven
beleg met stukjes chocolade (die smelten door de hitte)
druppel er een klein beetje fijne olijfolie over en een snuifje grof zout
verdeel er her en der lepeltjes van de snoepgelei op de dessertpizza en strooi er de noten over
brand enkele marshmallows kort met een bunzenbrander en verdeel ze over de pizza
(je kan de pizza met marshmallows eventueel heel kort onder een hete ovengrill zetten zonder dat je de chocolade laat verbranden)
werk af met verse basilicum
‘Cook ensemble’, elke werkdag om 18 u 45 op VIER
Boven op jouw abonnement op Het Belang van Limburg heb je gratis toegang tot alle plusartikels op de sites en apps van 4 andere nieuwsmerken van Mediahuis.