Direct naar artikelinhoud
Buitenland

‘Adolf Hitler’ wint regionale verkiezingen in Namibië, maar wil wereld niet veroveren

Adolf Hitler Uunona en Adolf Hitler.Beeld rv

Een politicus met de niet alledaagse naam Adolf Hitler heeft in Namibië de regionale verkiezingen gewonnen. Adolf Hitler Uunona werd verkozen met 85 procent van de stemmen voor een zetel in de regionale raad van de voormalige Duitse kolonie, zo meldt Newsweek.

Heel wat straten, mensen en plaatsen hebben in Namibië, dat van 1884 tot 1919 een Duitse kolonie was, nog namen die verwijzen naar de Duitse overheersing. “Mijn vader heeft me naar die man vernoemd, maar hij begreep allicht niet waar Adolf Hitler voor stond”, zei Adolf Hitler Uunona aan de Duitse tabloid Bild. “Als kind zag ik het als een heel normale naam. Het was pas toen ik een tiener was dat ik begreep dat deze man de hele wereld wou veroveren.”

Uunona loopt dan ook niet echt te koop met zijn aparte naam. Op het kiesbiljet stond hij vermeld als Adolf H. Uunona. “Het feit dat ik deze naam heb, betekent niet dat ik Oshana wil veroveren”, aldus Uunona, verwijzend naar de regio waar hij won. “En het betekent ook niet dat ik streef naar werelddominantie.” 

Uunona, die geen plannen heeft om zijn naam te laten veranderen, is overigens geen nieuwkomer in de Namibische politiek. Hij zit al zeker 15 jaar in de regionale raad.