Direct naar artikelinhoud
Horeca

Gent als nieuw Berlijn? Actieplan moet nachtleven na corona vliegende start geven

Een feestje in de Kompass Klub in Gent (archiefbeeld).Beeld ID/ photo agency Sander Buyck

Hoewel het nachtleven overal al maanden stilligt, hebben de Stad Gent en de uitgaanssector een actieplan opgesteld om het Gentse nachtleven na corona een vliegende (her)start te bezorgen. Een Nightlife Council en een Nightlife Coach moeten de dialoog tussen stad en sector vlotter laten verlopen. 

In het verleden zat er nog al eens wat ruis op de lijn tussen de Stad Gent en de uitgaanssector, met als dieptepunt de tijdelijke sluiting van de Kompass Klub na een overlijden door druggebruik daar. Maar daar willen beide partijen komaf mee maken.

Met het actieplan wil de stad het Gentse nachtleven naar een hoger niveau tillen, maar ook veiliger, duurzamer en leefbaarder maken. Ook moet er meer aandacht zijn voor inclusie, zo meldt de stad in een persbericht. Daarom krijgt de stad met Bart Meyskens een Nightlife Coach, en wordt er een Nightlife Council opgericht. Die adviesraad zal vier keer per jaar samenkomen met vertegenwoordigers uit de sector en onafhankelijke experten in nachteconomie, leefbaarheid, druggebruik, inclusiviteit en ecologie.

Nightlife Coach Bart Meyskens.Beeld RV / Stad Gent

Meyskens werd in september aangesteld als eerste Nightlife Coach in Gent. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring in het Gentse nachtleven, onder meer als medeorganisator bij Culture Club en uitbater van Millie Vanillie. “Ik zie mezelf als de brug tussen de sector en de stad. Ik wil alle visies op één lijn brengen, van Gentenaars, ondernemers en stadsdiensten tot feestvierders, cafégangers en bezoekers. Met goesting kijk ik uit naar de renaissance van het nachtleven en de impact na de doorstart”, aldus Meyskens. 

In het actieplan staat ook dat de huidige uitgaansplekken in de stad behouden blijven en dat er bekeken wordt of er nog nieuwe initiatieven mogelijk zijn om het nachtleven extra te laten bruisen, zoals een party op de fly-over.