Direct naar artikelinhoud
Brexit

Al hele dag brexitfile van vrachtwagens op E40 aan Franse grens

Een rij vrachtwagens in de buurt van Calais. (archiefbeeld)Beeld AFP

Al de hele dag schuiven vrachtwagens donderdag aan op de E40 aan de Franse grens, in de richting van de havens van Duinkerke en Calais, als gevolg van de nieuwe brexitregels die vanaf januari zouden ingaan. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum staat er een “muur van vrachtwagens” op de rechterrijstrook, over een viertal kilometer op Belgische grondgebied, van de Franse grens tot voorbij Adinkerke. Op de linkerrijstrook kunnen gewone auto’s wel vlot rijden.

en

“We wisten dat dit eraankwam”, zegt Peter Bruyninckx, de woordvoerder van het Verkeerscentrum. “De Franse autoriteiten hadden ons de voorbije dagen verwittigd.” In de havens van Calais en Duinkerke waren er voor vandaag erg veel boekingen voor vrachtwagens die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zouden maken. Blijkbaar vullen de Britten op dit moment volop de voorraden aan, in de aanloop naar de nieuwe brexitregels die op 1 januari van kracht zouden worden. Bovendien zijn de veerdiensten verstoord door het slechte weer.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens het Verkeerscentrum ‘stockeren’ de Franse autoriteiten daarom vrachtwagens ter hoogte Gijvelde, in de Franse Westhoek, in afwachting van een oversteek via Duinkerke of Calais. “Maar het capaciteitstekort slaat dus terug tot in België.”

Omdat de problemen verwacht waren, plaatste het Verkeerscentrum een systeem van filestaartbeveiliging, met mobiele borden, op de E40. Bovendien worden vrachtwagens tot in het binnenland via signalisatieborden aangeraden om om te rijden, via Bergen. Er wordt niet opgeroepen om via Rekkem te rijden, bij Kortrijk, omdat dat de druk zou opvoeren op de agglomeratie Rijsel.

Het is onduidelijk hoe de situatie de komende dagen zal evalueren. Bruyninckx spreekt wel van een “goede test” voor wanneer de transitieperiode voor de brexit afloopt 1 januari. “Dit gaf al een indruk van hoe het kan zijn”, aldus de woordvoerder.