Medisch rampenplan afgekondigd na rookontwikkeling in rusthuis

© idh

De brandweer kreeg dinsdagavond rond 18.30 uur een oproep binnen voor een mogelijke brand in de kelder van woonzorgcentrum Mater Dei in Heikruis. Het medisch rampenplan werd meteen in werking gezet.

idh

Het was het personeel van het rusthuis Mater Dei die gisterenavond dankzij de rookmelders opmerkte dat er in de kelder een dichte rook hing. De brandweer was zeer snel ter plaatse maar vond geen echte brandhaard. Door een technisch defect aan een van de branders van de centrale verwarming was er wel een zware rookontwikkeling ontstaan. Dit euvel raakte vrij snel opgelost. Ramen werden open gezet om het woonzorgcentrum te verluchten.

Omdat er CO-gevaar was, werden wel alle bewoners uit hun kamer gehaald en op het gelijkvloers in drie centrale ruimten verzameld. Ondertussen was de centrale verwarming helemaal uitgevallen zodat hulpverleners de rusthuisbewoners voorzagen van de nodige warme dranken en dekens. Er ontstond nooit paniek. Helpende handen waren er voldoende want door het afkondigen van het medisch rampenplan waren er vier MUG-teams ter plaatse uit Halle, Geraardsbergen, Brussel en Tubize, naast zo'n 24 ambulanciers die met twaalf ziekenwagens uit de heel West-Brabant waren afgezakt en een legertje Rode Kruis-medewerkers. Heel wat personeelsleden van Mater Dei die niet van dienst waren op het moment van de feiten, keerden toch naar het rusthuis terug om een handje toe te steken. Ongerust familieleden van bewoners kwamen om informatie vragen. De brandweer was aanwezig met 25 manschappen, naast de politie van de zone Pajottenland.

"Even vreesden we dat we het woonzorgcentrum zouden moeten evacueren omdat de verwarming was uitgevallen, net op een van de koudste nachten van het jaar. Met hoogbejaarde mensen kan je hierinb geen risico's nemen", aldus Marc Dedobbeleer, voorzitter van de raad van bestuur van Mater Dei. "Maar al snel kreeg de technieker van de verwarmingsinstallatie het voor elkaar om de twee resterende branders van de centrale verwarming terug aan de praat te krijgen zodat we het gebouw toch opnieuw konden verwarmen. Toen metingen uitwezen dat er geen gevaar meer was, brachten de hulpverleners de rusthuisbewoners terug naar hun kamers. Uiteindelijk moest niemand extern geëvacueerd worden om de nacht elders door te brengen".

"Uiteindelijk is de hulpverlening bijzonder efficiënt verlopen en heeft het medisch rampenplan bewezen goed te werken. Dat is een hart onder de riem voor wanneer er ooit eens echt mensen geëvacueerd moeten worden", aldus burgemeester Eddy Timmermans.

© idh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen