Direct naar artikelinhoud
Iran

Iran lijkt gevangenenruil te suggereren in zaak-Djalali

Iraans buitenlandminister Javad Zarif.Beeld via REUTERS

De Iraanse buitenlandminister Javad Zarif heeft laten weten dat zijn land bereid is om gevangenen te ruilen. ‘We kunnen dat vanaf morgen al doen, we kunnen het vandaag doen’, klinkt het. Zonder concrete namen te noemen lijkt Iran zo de druk op ons land op te voeren. Dat meldt de VRT.

Zarif deed zijn uitspraak tijdens de virtuele diplomatieke conferentie Med Dialogues 2020. Hij noemde geen namen, maar mogelijk slaat zijn boodschap ook op de Zweeds-Iraanse arts en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali, die in Iran geëxecuteerd dreigt te worden. Eerder deze week leek het lot van Djalali bezegeld, nadat Amnesty International had vernomen dat hij overgebracht zou worden naar een andere gevangenis, waar doorgaans de executies worden voltrokken. Uiteindelijk bleek het nog niet zover te zijn, maar zijn vrouw vreest dat de executie niet lang meer op zich zal laten wachten. 

Intussen is in ons land het proces gestart tegen een Iraanse diplomaat die ervan wordt beschuldigd een terreuraanslag te hebben gepland tegen Iraanse oppositieleiders in Parijs. Het valt dus niet uit te sluiten dat Iran aanstuurt op een ruil.