Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Washington Post spot met absurditeit van Belgische toiletregels

De Grote Markt in Brussel.Beeld Marc Baert

‘Rare jongens, die Belgen’, moeten ze daar bij The Washington Post denken. De Amerikaanse krant wijdt immers een heel artikel aan onze coronaregels rond de feestdagen. ‘Belgen mogen gasten uitnodigen voor het kerstdiner, maar slechts één van hen mag het toilet gebruiken’, zo kopt de krant.

De absurditeit van de Belgische maatregelen rond kerst is ook The Washington Post niet de ontgaan. De krant verwijst specifiek naar de informatie die minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gaf aan Het Laatste Nieuws. “Slechts één gelukzak zal naar het toilet mogen, als de overheid er iets aan te zeggen heeft”, klinkt het bij de Post. 

De Amerikanen liggen in een deuk om de bepaling dat enkel mensen met een tuin die langs buiten bereikbaar is, daar met kerst gasten mogen ontvangen. Wie in een rijhuis woont, kan dat immers niet, want dan zouden bezoekers door de woning moeten wandelen. Dat privilege is echter enkel weggelegd voor het knuffelcontact — een woord dat ook The Post opviel en de vertaling cuddle contact kreeg— die als enige persoon uit het gezelschap binnen naar het toilet mag. The Washington Post verwijst ook naar een citaat van een woordvoerder van Verlinden in The Brussels Times, die stelde dat “als je echt naar het toilet moet, er niets anders op zit dan weer huiswaarts te keren”.