Direct naar artikelinhoud
DM ZaptRIP 2020

‘Rip 2020': humor waar je alleen maar triest van kunt worden

Guga Baúl, die hier moet doorgaan voor Eddy Planckaert, bescheurt zich van het lachen tijdens 'Rip 2020'.Beeld VTM

Jan Debackere zet de blik op oneindig. Vandaag over RIP 2020 

Hebben we hier al eens geschreven hoe goed De Ideale Wereld op dreef is? Of het nu de monologen zijn waarmee Jan Jaap van der Wal duiding geeft bij de actualiteit, de persiflages op Chateau Planckaert of het lachen met alle coronamiserie. Zowat als enige durfde het deze week ook aan om de draak te steken met de net-niet-heiligverklaring van Martine Tanghe. Geen programma dat beter de actualiteit vat en dat ons op geregelde tijdstippen een spiegel voorhoudt dan De Ideale Wereld

Ik moest aan De Ideale Wereld denken na het bekijken van twee afleveringen van Rip 2020, het programma waarmee VTM hoopt het miserabele jaar toch met een luide lach te kunnen afsluiten. ‘Een humoristisch jaaroverzicht’, luidt het in het persbericht over de “pop-up comedyshow” waarin Guga Baúl, Ruth Beeckmans, Jonas Van Geel en Nathalie Meskens zeven woensdagen lang “een humoristische stand van zaken van de wereld opmaken”.  Die omschrijving is grappiger dan het programma zelf, waar je eigenlijk alleen maar triest van kan worden. Want wat is dit zeg? 

Net zoals De Ideale Wereld probeert RIP 2020 kort op de bal te spelen, ook al is het dan een jaaroverzicht. Als Frank Vandenbroucke vorige vrijdag op de persconferentie zijn prekerige zelve is, zie je dat dus deze week al in het programma. Maar tot zover de parallellen. Meer hierover schrijven zou De Ideale Wereld gigantisch veel oneer aandoen.

Ooit moet er iemand bij VTM gedacht hebben dat je al een grappig programma hebt als je maar genoeg pruiken gebruikt. Maar ooit moet er toch ook eens iemand gezegd hebben dat je daar best ook een goeie grap bij schrijft? Meer zelfs, dat een goede grap veel belangrijk is dan de verkleedpartij? Je mag dankzij die pruik nog de beste imitator van Frank Vandenbroucke of Marc Van Ranst zijn – wat voor alle duidelijkheid hier ook niet het geval is –, zonder een goeie witz gooi je die pruik beter weg. En het wordt nog pijnlijker als de pruiken op niets trekken en de grap ook slecht is, met de persiflage van Chateau Planckaert als dieptepunt.

“Mannekes, dat is toch eigenlijk spijtig dat wij zo eens niet eens een show samen doen”, stak Meskens de eerste aflevering in haar beste Antwerps van wal. Eigenlijk feitelijk is het vooral spijtig dat niemand hen zo eens heeft tegengehouden om dit programma te maken. Maar kijk, er is nog hoop. Want om het jaar toch nog met een glimlach te kunnen afsluiten: de tweede aflevering van RIP 2020 haalde al dik 200.000 kijkers minder dan de eerste. En de laatste aflevering van RIP 2020 is op 6 januari, een dag nadat hopelijk de eerste vaccins hier zijn toegediend. Het aftellen kan beginnen.

RIP 2020, elke donderdag om 20u40 op VTM