Direct naar artikelinhoud
CoronamaatregelenKappers

Klanten zetten kappers onder druk voor knipbeurt. ‘Er werd mij zelfs grof geld geboden’

Timothy Liedts, eigenaar van barbier Barabas in Merelbeke, kreeg al oneerbare voorstellen. Zijn naar eigen zeggen getrainde oog kan alleen maar vaststellen dat er kappers zijn die er wel op ingaan.Beeld thomas sweertvaegher

Acht op de tien kappers worden benaderd om stiekem toch haar te knippen of te kleuren. Dat blijkt uit een enquête van koepelorganisatie Coiffure.org. Er zijn ook kappers die op zulke voorstellen ingaan. ‘Ik krijg elke dag minstens vijf telefoontjes om in het geheim te knippen.’

Net als de uitbaters van cafés en restaurants zitten de kappers met de handen in het haar tijdens de tweede lockdown. Sinds 1 november is het gedaan met effileren en balayeren. En het ziet er niet naar uit dat coiffeurs de haarschaar of verfkwast in 2020 nog zullen gebruiken. De regering ziet een kappersbeurt als risicocontact en wil nog niet van versoepelen weten.

Dat drijft klanten met een weerbarstige haarsnit tot wanhoop. Zo blijkt uit een rondvraag van koepelorganisatie Coiffure.org. Zij stelden vast dat 80 procent van de kapperszaken in België vragen krijgen van klanten om toch de deuren te openen. De Morgen belde een vijftiental kapperszaken op. Elke kapper heeft tijdens de tweede lockdown al meerdere klanten moeten afwimpelen.

“En ik kan dat ergens begrijpen”, zegt kapster aan huis Anja Vander Jeught, “voor sommige kapsels is het eigenlijk niet te doen dat je het meer dan een maand ongemoeid laat.” Uitgroei, kapotte puntjes, of een uit de voegen gebarsten vogelnest. Een kapsel uit model brengt het slechtste in de mens naar buiten. Alle registers worden opengetrokken om kappers alsnog te overtuigen.

“Laatst had ik iemand aan de lijn die vroeg of ik niet in de garage wilde komen knippen. Ze zouden alles extra ontsmetten. Alles zou veilig zijn. Bovendien zou niemand ons kunnen zien”, zegt Sanne Maes van het Rijdend Schaartje in Rillaar. Zij krijgt dagelijks een vijftal telefoontjes met de vraag of ze toch écht niet wil komen knippen. “Ik vind dat niet kunnen, maar ik ben niet zo kordaat. Het is heel moeilijk om neen te zeggen.” Maes durft nog nauwelijks haar wagen waar de informatie van haar kapperszaak op gedrukt staat te gebruiken. “Straks denken mensen nog dat ik illegaal knip.”

Kapper aan huis

Klanten halen alle truken uit de kast. “Een vrouw aan de lijn bleef maar benadrukken dat ze in de zorg werkte en dat ze geen tijd had gehad om naar de kapper te gaan. Zo erg was het toch niet om voor een zorgverstrekker een oogje dicht te knijpen.” Maes kon haar toch afwimpelen.

En ook Timothy Liedts, eigenaar van barbier Barabas in Merelbeke, kreeg al oneerbare voorstellen. “Er werd mij al grof geld geboden om toch in het geheim haar te komen knippen.” Hoeveel precies wil hij liever niet kwijt. Hij weigerde. “Het enige haar dat ik knip is dat van mijn broer. Die zit in mijn bubbel.” Het naar eigen zeggen getrainde oog van Liedts kan alleen maar vaststellen dat er kappers zijn die wel op de onwettige voorstellen ingaan. “In de wachtrij aan de kassa kun je dat het best inschatten. Dan zie je: dat is niet door een amateur geknipt.”

De professionele kappers die illegaal de schaar ter hand nemen, nemen ook een financieel risico. In Tielt meldde een passant aan de politie dat er deze week bedrijvigheid was in het kapsalon Morpho. Niet veel later belden vier politieagenten aan. Ze schreven volgens Het Nieuwsblad twee boetes uit. 750 euro voor de zaakvoerster, 250 euro voor de klant. De twee gaan in beroep tegen de boete. “Momenteel volgen mijn nicht, die thuis een eigen kapsalon heeft, en ik een opleiding om extensions te zetten. We zijn elkaars knuffelcontact omdat we zo kunnen oefenen bij elkaar”, verdedigde de zaakvoerster zich.

Het valt de gecontacteerde kappers op dat het niet de vaste klanten zijn die om de geniepige diensten vragen. “Mijn vaste klanten begrijpen dat het nu niet kan”, zegt Anja Vander Jeught. “Het zijn vooral mensen die me voor het eerst contacteren die vragen of ik wil langskomen.” En misschien is er wel een verklaring voor die telefoontjes. “Veel mensen denken dat kapsalons toe zijn, maar dat kappers aan huis wel mogen werken. Ik heb al veel moeten uitleggen dat ook wij niet mogen werken.”