Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: kip tikka masala met citroenrijst.
vwh
Boodschappenlijst
(voor 2 flinke eters)
kipbereiding
300 g kipfilet (in middelgrote blokjes gesneden)
1 el komijnzaad
1 el korianderzaad
3 el ‘tandoori’ pasta (kant-en-klaar)
2 dl kokosmelk
een scheut olijfolie
peper & zout
saus
1 ui
1 paprika
1 teen knoflook
1 chilipeper
een duim verse gember (geschild)
takjes verse koriander
100 g yoghurt (ongesuikerd)
1 el tomatenpuree
een handje pindanoten (bij voorkeur ongezouten)
een scheut honing
een scheut olijfolie
zout
citroenrijst
200 g basmati rijst
1 citroen
1 el mosterdzaad (klassiek of zwart)
een snuif kurkumapoeder
een scheut olijfolie
Bereiding
Voor de kip
bak de stukjes kipfilet in een scheut olijfolie en kruid met wat peper en zout
strooi tussendoor de specerijen (komijnzaad en korianderzaad) in een droge hete pan zodat de aroma’s vrijkomen
meng de specerijen met de kip en voeg de ‘tandoori’ pasta toe
roer en laat even verder bakken
blus met de kokosmelk en hou warm
Saus
snipper de ui, de knoflook en de chilipeper (of een deel ervan) fijn
snijd de paprika in kleine blokjes
stoof alle fijne groenten in een pan met een scheut olijfolie
rasp er de gember bij, roer en schep er ook de tomatenpuree bij
laat de puree kort meebakken en voeg dan de yoghurt toe
kleur tussendoor de pindanoten in een droge hete pan, neem ze van het vuur en voeg wat honing toe
roer tot er een laagje honing rond de nootjes kleeft
meng de kruidige gebakken kip door de yoghurtsaus met groenten en voeg fijngesneden koriander toe
voeg naar smaak wat zout toe
Citroenrijst
kook de rijst gaar en giet af
doe het mosterdzaad in een droge pan op hoog vuur en laat het poffen, zonder dat het verbrandt (zaadjes springen open)
voeg het krukumapoeder toe en het sap van de citroen
roer het mengsel door de rijst (die nu geel kleurt), samen met een scheutje olijfolie
Serveren
serveer de kip tikka masala met een portie cirtoenrijst
werk de borden af met wat extra koriander en zoete pindanoten
‘Cook ensemble’, elke werkdag om 18u45 op VIER.
Boven op jouw abonnement op Het Belang van Limburg heb je gratis toegang tot alle plusartikels op de sites en apps van 4 andere nieuwsmerken van Mediahuis.