Belastingexpert Michel Maus.
Volledig scherm
PREMIUM
Belastingexpert Michel Maus. © Shutterstock / Michel Wiegandt

Hoeveel mag je verdienen als vrijwilliger? En wat moet je aangeven bij de belastingen? “Ene vrijwilliger is andere niet”

In ons land zijn honderdduizenden vrijwilligers actief bij verenigingen zonder winstoogmerk, instellingen en overheden. In veel gevallen krijgen ze daarvoor een vergoeding. Maar hoeveel mag je krijgen en hoe zit het met de belastingen? “De fiscale regeling is iets complexer geworden”, zegt Eva Hambach van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Zij en onze onze belastingexpert Michel Maus vertellen je naar aanleiding van de Dag van de Vrijwilliger waar je allemaal moet op letten.

6 reacties

  • Pierre Vaneylen

    3 jaar geleden
    Vrijwilligerswerk is vrijwillig werken maw het moet gratis zijn. Ik als Kleine Zelfstandige werk ook vrijwillig , doch moet daar wel sociaal bijdrage, belasting verzekering ed op betalen.
  • Anoniem

    3 jaar geleden
    Doe ook vrijwilligerswerk en dat doe ik gratis anders is 't geen vrijwilligerswerk en als je dan toch betaald wil worden belasten vanaf de eerste euro want dan heb je een bijkomende inkomen.
  • rose marie dewallef

    3 jaar geleden
    Brandweervrijwilliger mag tot 6000 € onbelast bijverdienen. Wet is dus niet voor iedereen gelijk.
  • Mario Adams

    3 jaar geleden
    De overheid begrijpt zelf de definitie van 'vrijwilliger' niet blijkbaar... Op de site Vrijwilligerswerk.be staan de 3 kenmerken van vrijwilligerswerk: "1. Je zet je in voor een organisatie zonder winstoogmerk.  2. Je verdient er geen geld mee.   3. Niemand verplicht je het werk te doen.".    "Verdienen" als 'vrijwilliger" bestaat dus niet.  
  • Paul van de velde

    3 jaar geleden
    Van pensioen zouden ze moeten afblijven, je hebt er recht op. Wil je bijverdienen, dan kan daar, en daar alleen, belastingen op betaald worden.