Direct naar artikelinhoud
Brexit

Brits minister gooit olie op vuur: ‘EU stelt belachelijke eisen’

Brits minister van Milieu George Eustice.Beeld Getty Images

Vandaag worden in Brussel de gesprekken voor een post-brexit handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hervat. Het zou wel eens kunnen gaan om gesprekken van de laatste kans, gezien de snel naderende deadline van 1 januari. Intussen gooit Brits minister van Milieu George Eustice wat olie op het vuur. In een interview met Sky News verwijt hij de EU “belachelijke eisen” te stellen.

en

Het gaat dan meer bepaald om het recht van Europese vissers om in Britse wateren te mogen blijven vissen, ook na afloop van de brexit begin volgend jaar. Volgens Eustice was het VK bereid om die rechten tot drie jaar te garanderen, maar wil de EU “eeuwigdurende” toegang tot de Britse wateren.

“De Europese Unie heeft ook een zeer beperkte verhoging voorgesteld van wat ze zouden tolereren dat het VK in zijn eigen wateren mag vissen, maar aangezien we nu slechts de helft van de vis in onze eigen wateren hebben, zou dat gewoon niet mogelijk zijn”, zei hij zondagochtend op Sky News.

Maar nog belangrijker voor hem is de toegang voor Europese vissers tot de Britse wateren. Garanties op lange termijn is volgens de minister in strijd met het internationaal recht. “We zouden het enige land in de hele wereld zijn dat hiermee akkoord zou gaan, dus zulke suggestie is belachelijk”, aldus Eustice.

De Europese onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse collega David Frost zien elkaar vandaag in Brussel in een poging om de impasse te doorbreken. Maandagavond zouden Europees Commissievoorzitter Ursula Van der Leyen en Brits premier Boris Johnson normaal gezien overleg plegen, zo kondigden ze zaterdagavond aan.