ATV

De Wever na 10 lockdownfeestjes: “Boetes zullen fameus zijn”

In Antwerpen heeft de politie afgelopen weekend alweer tien lockdownfeestjes stilgelegd. Alles samen werden ruim honderd personen betrapt op veelal kleinere bijeenkomsten. Ze kregen allemaal een pv. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) waarschuwt nogmaals voor hoge boetes.

Bron: BELGA

“De coronamaatregelen moeten een verhaal zijn mét de Antwerpenaar, niet tégen de Antwerpenaar. Onze stadsgemeenschap moet dit samen doen. Antwerpen kan dat”, vindt Bart De Wever. “Maar wie in deze stad niet horen wil, zal voelen.”

Daarmee doelt de burgemeester op de meer dan honderd personen die afgelopen weekend betrapt werden op een lockdownfeestje. De Antwerpse politie legde in totaal tien bijeenkomsten stil.

“Het ging hoofdzakelijk om eerder kleine bijeenkomsten. Zondagavond werd wel een feestje stilgelegd op de Bisschoppenhoflaan waar een twintigtal volwassenen en evenveel kinderen op aanwezig waren”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

Volgens onze informatie werd de politie gealarmeerd door de vele buggy’s op straat. Een deel van de aanwezigen probeerde zich te verstoppen, onder meer achter het douchegordijn.

“Politie zál binnenkomen”

Eerder op zondag trof de politie ook 43 personen aan in enkele kleine ruimtes in een synagoge aan de Charlottalei. “Onder hen vijf kinderen, in het gezelschap van hun ouders”, aldus Bruyns nog.

Op enkele feestjes vluchtten de betrokkenen het dak op of barricadeerden ze de deur. “Daarmee tonen ze aan dat ze in volle besef de regels overtreden en geen enkel respect hebben voor de moeilijke omstandigheden waarin we deze gezondheidscrisis het hoofd moeten bieden”, vindt De Wever die nog eens waarschuwt dat er hoge boetes staan op dergelijke overtredingen.

“Wie deelneemt aan een lockdownfeestje, moet goed beseffen dat de politie wel degelijk zal binnenkomen. Ik heb de minister (van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, red.) horen zeggen dat dat niet zomaar kan. Ik moet dat tegenspreken: dat kan wel degelijk op grond van de volksgezondheid. De periode van sensibilisering ligt al even achter ons, we treden hier hard tegen op. Dat geldt zeker voor wie dan nog eens brutaal gedrag vertoont zoals alle medewerking weigeren of de politie beschimpen. Vrouwelijke agenten uitmaken voor hoer, dat kan niet.”

Reactie kabinet Verlinden

Volgens De Wever houden de meeste mensen in zijn stad zich wel aan de regels. “De overtreders zorgen ervoor dat de grote meerderheid van de Antwerpenaren, die zich wel aan de regels proberen te houden en daar al maandenlang opofferingen voor doen, moedeloos worden. Daar kan ik echt niet mee lachen.”

Het kabinet van minister Verlinden liet in een reactie op de uitspraak van De Wever intussen weten dat de politie altijd bij vaststellingen op heterdaad van het negeren van de coronamaatregelen zal optreden, “ook al is dit in de privésfeer”.

“Burgemeester van Hamoir is spoor bijster”

De Wever haalde zondag in ‘De zevende dag’ ook uit naar de MR. Zowel partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez als minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet drongen aan op versoepelingen door het Overlegcomité tijdens de feestdagen. De Wever wees erop dat de curves van de coronapandemie niet zo denderend zijn.

“We hebben dat vorige week al gezien in Antwerpen”, voegt hij eraan toe. Hij wijst erop dat op Kerstmis de mensen heel het land doorkruisen en de generaties en bubbels zich mengen. Als burgemeester oproepen om wat in de wet staat, niet na te leven, kan niet voor de N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen. De burgemeester van Hamoir is volgens hem “het spoor bijster”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER