Direct naar artikelinhoud
InterviewAlain Gerlache

Alain Gerlache: ‘Kerstmis is een politiek symbooldossier geworden’

alain gerlacheBeeld Aurélie Geurts

Dag in, dag uit blijft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez aandringen op een versoepeling van de coronamaatregelen voor de feestdagen. ‘Hij speelt een bijzonder gevaarlijk spel’, oordeelt Alain Gerlache, RTBF-journalist en columnist voor deze krant.

Bent u verrast dat Bouchez blijft hameren op dit punt? Dit weekend weer, in De Zondag

Gerlache: “Absoluut niet: dat ligt volledig in zijn karakter. Meer zelfs: ik voorspel dat Bouchez tot de ochtend van 24 december zal aandringen op versoepelingen.”  (lacht)

Waarom doet Bouchez dit? 

“Kerstmis is een politiek symbooldossier geworden. Zeker voor de ‘versoepelaars’ die willen tonen dat ze voor een warme samenleving vechten. Dat ze opkomen voor de landgenoten die lijden onder de strenge coronamaatregelen. Als Bouchez er alsnog in slaagt om een kleine versoepeling af te dwingen voor de feestdagen, dan kan hij zichzelf op de borst slaan.

“Dat zie je ook aan zijn interview in De Zondag dit weekend. Hij benadrukt daarin dat de politiek ‘al veel gevraagd heeft in deze crisis’ en dat je ‘mensen moet durven vertrouwen’.” 

Hij wil feestdagen naar Frans model, waar feestjes in beperkte kring zijn toegestaan? 

“Er is een invloed vanuit Frankrijk. Zoals bekend kijken veel Franstalige Belgen naar de Franse televisiezenders. Maar er speelt nog veel meer mee. In de eerste plaats het feit dat Bouchez gefrustreerd is over de bijrol die zijn partij speelt in de strijd tegen het coronavirus.”

Het steekt dat Sophie Wilmès (MR) niet langer de touwtjes in handen heeft? 

“Vooral de prima verstandhouding tussen premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Franck Vandenbroucke (sp.a) doet Bouchez pijn aan de ogen. Hij vindt dat de liberalen een eigen as moeten vormen, maar De Croo kiest bijna altijd de kant van Vandenbroucke in het coronadebat. Daar is Bouchez allesbehalve tevreden mee.

“Niet toevallig merkt hij in De Zondag op dat Vandenbroucke ‘moet beseffen dat hij één van de veertien ministers is. Niet minder dan dat, maar ook niet meer dan dat’.”

Binnen de regering vindt men dat Bouchez zich te veel als een ‘schoonmoeder’ gedraagt. 

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. ‘Hij is een bijzonder gevaarlijk spel aan het spelen.’Beeld Thomas Sweertvaegher

“De vorige regering, Michel I, is ten onder gegaan aan ‘bemoeienissen’ van de partijvoorzitters. Iedereen beseft dat met de regering-De Croo niet hetzelfde mag gebeuren. Maar dat is voorlopig dus buiten Bouchez gerekend. Hij wil in de aandacht blijven en zelf scoren.”

Ligt dat dan alleen aan zijn karakter? 

“Wat zeker ook meespeelt is zijn wankele positie als partijvoorzitter. Vergeet niet: een paar maanden geleden was het nog bijna game over voor Bouchez, na een interne opstand omwille van zijn geknoei met de verdeling van de ministerposten. Bouchez kon zich maar met moeite staande houden. Nu probeert hij zich weer in de kijker te werken als dé MR-voorzitter.”

Lukt hem dat?

“Daar kan ik nog geen definitief antwoord op geven. Heel deze ‘kerstcampagne’ kan straks ook averechts uitdraaien voor Bouchez. Om te tonen dat hij nog altijd een sterke voorzitter is, speelt hij constant soloslim in de media. Maar dat is net het gedrag dat veel van zijn partijgenoten hem verwijten. Bouchez is een bijzonder gevaarlijk spel aan het spelen.”