Getty Images/Cavan Images RF
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/Cavan Images RF

HLN ONDERZOEK. Spiernaakt in de tuin en kattenbakken tussen de peuters: met deze wantoestanden kwamen crèches weg

Een baby geforceerd eten geven tot hij kokhalst. Katten laten slapen in de kinderbedjes. Een peuter die in zijn broek heeft geplast spiernaakt in de tuin zetten. Vlaamse crèches kwamen er allemaal mee weg. Wij voerden het allereerste grootschalige onderzoek naar mishandeling en wanpraktijken in de opvang. Via de ‘Wet op Openbaarheid van Bestuur’ konden we de hand leggen op 2.600 pagina’s aan inspectierapporten. De schokkende conclusie: wie in een Vlaamse kinderopvang aan baby’s of peuters raakt, doet dat vaak ongestraft. 

41 reacties

  • Carla Van Geel

    3 jaar geleden
    Meer dan 10 jaar geleden al waren kleintjes te zien die op hun bord een grijze massa hadden, met tegenzin moesten ze eten, dat is nog geen kindermishandeling maar het heeft gevolgen voor de psychologische ontwikkeling. In een speeltuin zag men het personeel aan een tafeltje koffiekletsen en keken zelfs niet om naar wat de kleintjes deden. Warmte en liefde krijgen crèche kindjes heel uitzonderlijk.
  • Paul van de velde

    3 jaar geleden
    Begrijp niet dat er ouders zijn die hun kinderen bij wildvreemden afzetten om er op te passen. Ikzelf zou zelfs mijn hond niet naar een kennel doen bij personen die ik nauwelijks ken. En het argument dat je moet werken (alleen of samen) en dat er geen andere opvang is, er bestaan genoeg middelen om GEEN kinderen te hoeven krijgen als je er niet zelf voor kunt zorgen.
  • Christine Laevers

    3 jaar geleden
    Welke keuze hebben alleenstaande werkende ouders zonder opvang bij een grootouder ? Dat is een belangrijk deel in de maatschappij. Vele crèches zijn wel heel goed.  Als je oplettend bent als ouder, merk je dat direct. Het hangt er natuurlijk vanaf welke normen je hanteert als ouder. Sommige kinderen zijn beter af in een crèche dan te lange uren thuis ...
  • Silke Percovich

    3 jaar geleden
    Ik heb zelf een stage gelopen in een kinderdagverblijf dat samen werkt met Kind & Gezin.deze bevond zich in Sterrebeek, dicht bij Zaventem. Ik vond mijn richting geweldig tot ik op stage moest. De kinderverzorgers dwongen de kinderen met eten en als het kind eenmaal had overgegeven van het wenen staken ze dit terug in hun mond. Ik zat in groep 2. kinderen rond 1 jaar, ik heb dit meermaals gemeld op school, en was niet de enige. Er werd NIKS gedaan. Ik ben gestopt met school na dit incident.
  • Ally Janson

    3 jaar geleden
    Ik heb ooit eens gewerkt bij een grote creche in de UK.  Het had een goede reputatie.  Het was erg schoon maar de kinderen werden er niet goed behandeld, de directrice was erg militant. Het was belangrijker dat het schoon was en de ouders dan een goede indruk kregen ipv dat het een leuke plaats was voor de kindjes.  Heel triest en kan verhalen vertellen.  Weest voorzichtig als u uw kinderen in een creche doet, beste is nog steeds dat ze bij u kunnen blijven indien mogelijk.