Direct naar artikelinhoud
Stand van zaken

Aantal coronabesmettingen daalt nog amper, ziekenhuisopnames stijgen zelfs licht

Aantal coronabesmettingen daalt nog amper, ziekenhuisopnames stijgen zelfs licht
Beeld Wannes Nimmegeers

De daling in de Belgische coronacijfers is zo goed als tot stilstand gekomen. Tegenover een week geleden dalen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames nog wel, maar die daling neemt verder af. Elk dag worden nog 2.163 mensen besmet met het virus, en 189 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dat blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

In de periode van 27 november tot 3 december werden per dag gemiddeld 2.163 nieuwe besmettingen geteld, goed voor een daling met 10 procent op een week tijd. Tegenover het gemiddelde van gisteren (2.164) en zaterdag (2.184) gaat het echter nog maar om minieme dalingen. Volgens het laatst bekende dagcijfer werden er op donderdag 3 december 2.326 besmettingen geregistreerd, op woensdag 2 december 2.600.

Daarmee komt het totale aantal mensen dat de voorbije maanden positief testte op COVID-19 uit op 591.756.

De incidentie, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen veertien dagen, daalt daarmee ook slechts zeer licht verder tot nu 278,11. Het is dit cijfer waarmee de situatie in andere Europese landen bijvoorbeeld wordt vergeleken. De incidentie moet minstens drie weken dalen tot 100 om te kunnen spreken over versoepelingen (dat komt overeen met ongeveer 800 besmettingen per dag).

Ziekenhuizen

Het aantal ziekenhuisopnames omwille van COVID-19 klokte in de periode van 30 november tot 6 december af op 188,7 per dag. Dat is tegenover het cijfer van een week geleden nog een daling van 18 procent, maar tegenover gisteren wel een hele lichte stijging. Toen ging het om 187,7 opnames per dag. Hier moeten we richting 75 opnames per dag evolueren om versoepelingen te kunnen overwegen.

Volgens de meest recente cijfers liggen er momenteel 3.213 coronapatiënten in het ziekenhuis (+2 procent), dat zijn er ook iets meer dan werd gemeld (3.163), al werd dat verwacht door het weekendeffect: op zondag worden er veel minder mensen uit het ziekenhuis ontslagen terwijl er wel gewoon worden opgenomen. 

Op de afdeling intensieve zorgen daalt het aantal coronapatiënten wel nog steeds, er worden daar momenteel 739 mensen verzorgd wegens COVID-19 (-2 procent).

Overlijdens

Voorts bezweken in de periode van 27 november tot 3 december dagelijks gemiddeld 109,4 mensen aan het coronavirus in ons land. Dat is een daling met 19,3 procent in vergelijking met de zeven dagen voordien. Alles samen stierven in België sinds de uitbraak van de pandemie al 17.320 mensen aan het coronavirus.

Testen

Het aantal testen blijft stabiel op gemiddeld een kleine 30.000 per dag, een cijfer dat slechts heel licht toeneemt sinds de nieuwe teststrategie waarbij ook mensen zonder symptomen weer kunnen worden getest.In België zijn sinds het begin van de epidemie al meer dan 6,1 miljoen tests uitgevoerd.

De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, zakt zeer licht naar 8,8 procent. Dit cijfer moet naar 3 procent dalen om versoepelingen mogelijk te maken.