Blind vandalisme: inbrekers houden lelijk huis in crematorium met pikhouwelen en voorhamers

© mvn, tlg

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Enkele vandalen richtten afgelopen weekend heel wat schade aan in crematorium de Blauwe toren in Brugge. Ze vernielden een ruit met een voorhamer en sloegen heel wat deuren kapot. “Het enige van waarde lieten ze liggen.”

Tim Lescrauwaet

De daders sloegen zaterdagnacht even voor 2.30 uur 's nachts toe. Op bewakingsbeelden is te zien hoe driest ze te werk gaan. Met een voorhamer sloegen ze een ruit aan diggelen om binnen te geraken. En eenmaal binnen haalden ze her en der uit met zware pikhouwelen. Ze sloegen gaten in de muur en vernielden enkele houten deuren. “Die waren nochtans niet gesloten”, zegt verantwoordelijke Ronny Bulcke. “Ik denk dat het hier niet over de twee slimste ging.”

Ronny woont zelf in Brussel en kreeg de meldingen van het inbraakalarm binnen. De politie werd automatisch ook gewaarschuwd en snelde ter plaatse. Maar de vogels waren toen al gaan vliegen. De daders bleven zeven minuten binnen. Toch namen ze niets mee.

Op de camerabeelden is te zien hoe de daders in het rond slaan met hun zwaar materiaal. Onbegrijpelijk voor Ronny en de mensen van het crematorium. “Wat kwamen die hier zoeken?”, vraagt hij zich af. “Er valt hier helemaal niets te rapen. Wij werken hier niet met cash betalingen. Ze doorzochten wel verschillende ruimtes. Opvallend: het enige van waarde, een laptop, namen ze niet mee.”

Toen de inbrekers bij de verbrandingsoven kwamen, keerden ze zich plots om en vluchtten weg. Ofwel omdat ze toen beseften dat er niets te rapen viel, ofwel omdat de politie er aan kwam. “Ze hadden een soort walkietalkies bij zich”, zegt Ronny. “Misschien stond buiten iemand die hen waarschuwde voor de komst van de politie.”

Vingerafdrukken op de deuren

De schade binnen in het crematorium loopt wel op. Ronny vreest dat hij mogelijk een nieuwe verschuifbare wand zal moeten steken. “En dat kost uiteraard heel wat geld. Ze konden het eigenlijk allemaal ook gedaan hebben zonder zoveel schade aan te richten. Ze sloegen deuren in die eigenlijk open waren. En ze klopten wanden aan diggelen terwijl er twee meter verder een deur was.”

De politie is een onderzoek naar de inbrekers gestart. Ondertussen kunnen de diensten in het crematorium wel gewoon doorgaan. “De mensen zullen wel doorhebben dat het gebouw niet aan het verloederen is, maar dat we het slachtoffer werden van een inbraak”, zegt Ronny. “De vingerafdrukken staan nog zwart op de deuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen