Kinderopvang stockbeeld
Volledig scherm
PREMIUM
Kinderopvang stockbeeld © RV

Experts reageren geschokt na mishandeling in crèches: “Staan versteld hoeveel men door de vingers ziet”

Onderzoek van HLN naar mishandeling in de Vlaamse kinderopvang legt bloot dat de overheid in veel gevallen niet sanctioneert als er zich in een crèche of bij een onthaalouder ernstige feiten van mishandeling of verwaarlozing afspelen. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens en professor gezinspedagogiek Michel Vandenbroeck reageren verontrust. “We staan paf.”

20 reacties

  • wim snauwaert

    3 jaar geleden
    Teveel experts en teveel papieren mannetjes die enkel in hun bureau vergaderen en theorie verkopen Misschien wat meer mensen op de werkvloer zoals overal in de zorg...
  • Diana Huysmans

    3 jaar geleden
    En dan te weten dat er nog zó veel onder de radar blijft omdat personeel niet durft te spreken. Heb het zelf ondervonden hoewel ik maar als vrijwilliger ging werken
  • pascale bauwens

    3 jaar geleden
    De overheid kan niet alles regelen. En waar dat wel gebeurd is in de geschiedenis is dat altijd een dikke ramp geweest (communisme).   Maar een maatschappij waar in een gezin beide partners fulltime gaan werken tot 67 jaar is niet ok. Minder werken voor beide partners zou ingeburgerd moeten zijn zonder compensatie.De huisvrouwen die ik gekend heb werden (bijna) allemaal gesubsidieerd door de staat (bewuste werkloosheid). Dat is toch ook niet fair. 
  • Roger Roothooft

    3 jaar geleden
    De opvoeding van de kinderen is de taak van de ouders.Door die kleintjes van hun geboorte af in chresjes te plaatsen kweekt men van jongs af misnoegde burgers waardoor er allerlei misloopt in de maatschappij. Hoe kun je een kind een warme thuis geven als je ze van s,morgens moet leveren aan die zuilen van kind en gezin .Als je dan s,avonds voldaan van je werkdag je tv op Familie of thuis hebt staan waar niets dan ambras word gemaakt geef je kind dan liever wat liefde en aandacht .
  • Charity Swinnen

    3 jaar geleden
    @ Jan Verstraete: waarom moeten ouders voldoende financiële steun krijgen? Ze krijgen toch al kindergeld, niet? Als u kinderen wil, moet u zorgen dat u het zelf kan bekostigen. Waarom altijd krijgen, krijgen? En wat betreft jobs, jobs, jobs... Het is dankzij die jobs dat u financiële steun krijgt. Ik heb geen kinderen, maar zou wel graag een deel van uw kindergeld krijgen. Dat is hetzelfde als wat u vraagt.
  1. HLN ONDERZOEK. Spiernaakt in de tuin en kattenbakken tussen de peuters: met deze wantoestanden kwamen crèches weg
    PREMIUM

    HLN ONDERZOEK. Spiernaakt in de tuin en kattenbak­ken tussen de peuters: met deze wantoestan­den kwamen crèches weg

    Een baby geforceerd eten geven tot hij kokhalst. Katten laten slapen in de kinderbedjes. Een peuter die in zijn broek heeft geplast spiernaakt in de tuin zetten. Vlaamse crèches kwamen er allemaal mee weg. Wij voerden het allereerste grootschalige onderzoek naar mishandeling en wanpraktijken in de opvang. Via de ‘Wet op Openbaarheid van Bestuur’ konden we de hand leggen op 2.600 pagina’s aan inspectierapporten. De schokkende conclusie: wie in een Vlaamse kinderopvang aan baby’s of peuters raakt, doet dat vaak ongestraft.
  2. “We zijn het allerbelangrijkste kwijt. Net toen we dachten dat we haar terug hadden.” Baby Julia overlijdt net nadat ze kankervrij is verklaard
    PREMIUM

    “We zijn het allerbe­lang­rijk­ste kwijt. Net toen we dachten dat we haar terug hadden.” Baby Julia overlijdt net nadat ze kankervrij is verklaard

    Ze was amper negen maanden oud, maar ze vocht bijna haar hele, korte leventje tegen leukemie. Eind maart was er voor het eerst goed nieuws, toen de dokters baby Julia kankervrij verklaarden. Maar nog geen maand later werd een tot dan niet ontdekte hersentumor haar fataal. Haar ouders zijn kapot van verdriet. “We waren zó blij, zo klaar om haar het leven buiten het ziekenhuis te tonen. En dan gebeurt het allerergste tóch.”
    Knokke