Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

De pedagogische neveneffecten van alle leugentjes die we onze kinderen vertellen. “Liegen is besmettelijk”

Sinterklaas die cadeautjes brengt, de Kerstman die kousen vult: de meeste ouders vertellen hun kroost weleens een leugentje. Wetenschappers buigen zich nu over de vraag welk effect liegen in de opvoeding heeft. Maakt het een kind wantrouwiger? Asocialer en agressiever? Of valt het allemaal wel mee? Nooit liegen is niet haalbaar, beseffen ze. Maar: “De ene leugen is problematischer dan de andere.”

4 reacties

  • Liz De Vuyst

    3 jaar geleden
    Wilma: wie van mij een compliment krijgt, krijgt die oprecht. En qua Sinterklaas.... toen mijn dochter mij vroeg of die echt bestaat ( ze had de moeke betrapt ) ben ik eerlijk geweest. Wel meegedeeld dat ze het niet verder moest vertellen. Zij heeft er nooit onder geleden dat ik toen eerlijk ben geweest. Ze heeft nog elk jaar netjes haar “Sinterklaas “ gekregen
  • Tonny Vantstad

    3 jaar geleden
    Amai, dat heeft lang geduurd om hier eindelijk eens bij stil te staan... Liegen is idd van alle tijden. Dat wilt niet zeggen dat we daar aan moeten meedoen. Altijd en overal de waarheid vertellen is en blijft het beste, voor iedereen. In deze wereld is dat moeilijk natuurlijk, waar liegen bijna de norm is geworden - helaas...
  • Freddie HEREMANS

    3 jaar geleden
    Nooit heeft enig kind dat in een normale veilige thuissfeer is opgegroeid last of problelen ondervonden omwille van de fabeltjes van Sinterklaas, de Klokken van Rome of de Kerstman. Integendeel, het gebeuren maakte eenieder gelukkig, kinderen en ouders, . En niemand heeft nefaste gevolgen gehad toen de waarheid later op hogere leeftijd werd verteld. Dus stop maar met problemen te ZOEKEN die er niet zijn, pedagogen, psychiaters, ..
  • WILMA ULRIX

    3 jaar geleden
    Alle leugens zijn er voor het eigen belang. Iemand die tegen een ander zegt dat die er goed uit ziet, terwijl dat niet zo is, doet dat niet om de ander een goed gevoel te geven. Hij of zij doet dat om ruzie te vermijden of om er iets voor terug te krijgen. Al is het maar de glimlach van de ander. Wij zijn altijd egoisten, ook in het liegen. De leugen “om bestwil” is er nooit voor de ander zijn belang, maar dient altijd het eigen belang.