Direct naar artikelinhoud
AchtergrondBrexit

Britse luchtmacht zal Pfizer-prik in België ophalen als brexit op een no deal uitdraait

Vrachtwagens in de buurt van Calais.Beeld EPA

De Britse luchtmacht staat gereed om het Pfizer-vaccin in België op te halen wanneer de brexit leidt tot grensproblemen. Dit meldde The Observer zaterdag op basis van anonieme bronnen bij de ministeries van Volksgezondheid en Defensie. Bij deze luchtbrug raken de twee meest besproken onderwerpen op de Britse eilanden elkaar: Brexit en covid.

Of er een Brits-Europees handelsverdrag komt of niet, het staat al vast dat de handel van en naar Groot-Brittannië vanaf januari trager zal verlopen. Dat is een probleem omdat er in de Pfizer-fabriek nabij Mechelen wordt gewerkt aan het vaccin dat het premierschap van Boris Johnson moet redden. Deze waardevolle import dreigt nu te worden verhinderd door Johnsons grote politieke project: de brexit.

Door de inzet van militaire vliegtuigen moeten de miljoenen doses vaccins ongehinderd de Britse ziekenhuizen bereiken. Eind vorige week kwamen de eerste ladingen aan, zodat het prikken zo snel mogelijk kan beginnen. Deze manier van noodtransport roept herinneringen op aan de Berlijnse luchtbrug die eind jaren veertig door de geallieerden werd opgezet om de Russische blokkade van de verdeelde stad te omzeilen.

Zeker bij een no deal zal zo’n luchtbrug uitkomst kunnen bieden. Dat de Britten openlijk trots zijn op het feit dat ze als eerste aan de kassa van Pfizer stonden, heeft bijgedragen tot de brexit-spanningen. Onderwijsminister Gavin Williamson tartte andere landen door tijdens een radio-interview plagerig te stellen dat de Britse toezichthouder voor medicatie de beste ter wereld is “veel beter dan de Franse, veel beter dan de Belgische en veel beter ook dan de Amerikaanse”.

Twijfels over vaccinatie

Hoewel het met het aantal coronabesmettingen en -doden de goede kant opgaat in Groot-Brittannië wil premier Johnson vooralsnog niets weten van verdere versoepeling. Pas bij massale vaccinatie wil hij terugkeren naar het oude normaal. Het zal nog een klus zijn om alle Britten te overtuigen van vaccinatie. Uit een opinieonderzoek bleek dat een derde van de Britten weinig voelt voor een prik. Met name onder jongere Britten en etnische minderheden bestaan twijfels. Ouderen zijn wel enthousiast over het vooruitzicht.

Niet alleen het importeren en het verspreiden van het vaccin belooft een hele opgave te worden, ook het prikken zelf. De Britse gezondheidszorg kampt, ondanks een oplopende werkloosheid, met een personeelstekort, een probleem dat verergerd is sinds de keuze om niet meer mee te doen aan het vrije verkeer van personen binnen Europa.