Direct naar artikelinhoud
Brexit

Johnson en Von der Leyen zonder brexitakkoord uiteen: ‘Voorwaarden nog niet vervuld’

Johnson en Von der Leyen zonder brexitakkoord uiteen: ‘Voorwaarden nog niet vervuld’
Beeld AP

Wegens aanhoudende meningsverschillen zijn de voorwaarden voor een finaal akkoord over de brexit nog niet vervuld. Later deze week komen de Europese leiders samen. Het eindspel is ingezet.

en

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson pleegden maandag telefonisch overleg, voor de tweede keer in drie dagen al. Ze stelden vast dat er nog steeds geen akkoord mogelijk is over een eerlijk concurrentiebeleid post-brexit, de toekomst van de Britse en Europese visserijsectoren, en geschillenbeslechting. “We zijn overeengekomen dat de voorwaarden voor een finaal akkoord nog niet vervuld zijn”, zeiden ze maandagavond.

Hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Frost worden nu gevraagd om een overzicht te maken van de openstaande meningsverschillen. Die moeten dan tijdens fysiek overleg in Brussel besproken worden.

Eerder op de dag had Boris Johnson Brussel ‘een olijftak’ aangeboden. Dat meldt Financial Times. De Britse regering zou bereid zijn de meest controversiële elementen van haar Internal Market Bill te willen schrappen. Die wet – die nog niet definitief goedgekeurd is – zou het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid bieden om enkele verplichtingen die voortvloeien uit het brexitakkoord van 2019 naast zich neer te leggen. Die ouverture kwam minder dan een uur voor het telefoontje van de Britse premier met Von der Leyen. Maar bleek dus ruim onvoldoende.

Michel Barnier, de belangrijkste brexitonderhandelaar van de EU, had ook al gezegd dat hij “niet kan garanderen” dat er een brexithandelsakkoord zal komen, aangezien Brussel woensdag een nieuwe deadline heeft gesteld om een ​​overeenkomst te sluiten.

De Europese leiders zullen op hun top van donderdag en vrijdag ook de brexit bespreken, al staat het thema (nog) niet officieel op hun agenda. Volgens een hooggeplaatste bron zullen ze hun zegen geven aan een akkoord als dat al bestudeerd is kunnen worden, of zullen ze hun vakministers vragen het akkoord onder de loep te nemen als ze daar nog niet de kans toe gekregen hebben, of zullen ze in geval van een duidelijke ‘no deal’ hun noodplannen willen opstarten. Als er alsnog een akkoord uit de bus komt, dan moet dat nog voor Nieuwjaar goedgekeurd worden door het Britse en het Europees Parlement. Zonder goedgekeurd akkoord, komt het op 1 januari alsnog tot een harde brexit.

De aanhoudende onzekerheid duwt ook het pond een pak lager. Tegenover de euro zakte de Britse munt maandag meer dan 1 procent, tot 1,096 euro. Voor Britten die naar Europa zouden willen reizen, wordt dat dus duurder. Omgekeerd wordt een trip naar Londen goedkoper. Financiële handelaars gaan steeds meer uit van een no deal. Analisten houden er rekening mee dat het pond de hele week erg volatiel zal zijn, zolang de onderhandelingen voortduren.