Direct naar artikelinhoud
Contactberoepen

Hoop voor kappers: regering laat impact contactberoepen onderzoeken

Hoop voor kappers: regering laat impact contactberoepen onderzoeken
Beeld Thomas Sweertvaegher

Gaan de kappers, schoonheidsspecialisten en tattooshops straks weer open? De federale regering heeft aan experts gevraagd om de impact van die sector op de verspreiding van het coronavirus te onderzoeken. Het grote struikelblok voor een heropstart: de stagnerende ­coronacurves.

De kans op verdere versoepelingen voor begin volgend jaar? Bijzonder klein, zo was de conclusie na het Overlegcomité eind november, toen beslist werd dat de winkels weer open mogen. Nu heeft de federale regering toch een kleine opening gemaakt, na overleg met de sector van de ‘contactberoepen’, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders. Onder meer premier Alexander De Croo (Open Vld), minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) waren aanwezig.

De federale regering heeft beslist om de impact van die sector op de verspreiding van het virus wetenschappelijk te laten onderzoeken, zo geeft minister van Middenstand David Clarinval (MR) aan in een gesprek met deze krant. De resultaten worden besproken op het Overlegcomité volgende vrijdag, waar de topministers van de verschillende regeringen in ons land samenkomen. Sowieso is het de bedoeling om dan nog eens de coronacijfers tegen het licht te houden.

Vooral vanuit Franstalig België is de druk groot om verder te versoepelen. Een zelfdoding van een kapster uit Luik, vermoedelijk vanwege de impact van de tweede lockdown, heeft daar een diepe indruk nagelaten, ook in de politiek. PS en MR pleitten al openlijk voor een heropening.

“Ik ben opgetogen dat de studie er komt”, zegt Clarinval, minister voor MR in de federale regering. “Franse en Amerikaanse studies schatten het risico op besmetting beperkt in. Het is goed dat we ook voor ons land objectieve gegevens hebben.” Clarinval kwam de voorbije weken recht tegenover Vandenbroucke te staan als het ging over mogelijke versoepelingen, maar wil nu geen olie op het vuur gieten. “We zullen eerst zien wat de resultaten zijn.”

‘Onze mensen hebben bewezen: na de heropening was er nauwelijks impact op het aantal besmettingen’, zegt Danny Van Assche van ondernemersorganisatie Unizo.Beeld BELGA

Danny Van Assche van ondernemersorganisatie Unizo ziet het als een belangrijk signaal van de regering. “In alle buurlanden zijn de kappers open. Net als de schoonheidsspecialisten, die enkel in Duitsland dichtbleven. Waarom zouden wij achterblijven? Onze mensen hebben na de eerst golf bewezen: na de heropening was er nauwelijks impact op het aantal besmettingen. Het is goed dat dit nu op tafel komt.”

Het risico op besmetting bij contactberoepen is inderdaad kleiner dan bijvoorbeeld in de horeca, schat biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) in. Maar het is wel groter dan bijvoorbeeld bij een winkelbezoek. “Je zit voor een langere tijd binnen, en afstand houden lukt per definitie niet. Zelfs met mondmaskers is het risico niet nihil.”

Hoop voor kappers: regering laat impact contactberoepen onderzoeken
Beeld Photo News

Dat de contactberoepen begin november on hold gezet werden, had alles te maken het hoge aantal besmettingen op dat moment. Intussen zijn de cijfers sterk naar beneden gegaan, maar die daling is de laatste dagen aan het stagneren. “Als men al iets overweegt om te versoepelen, dan zijn het wel de contactberoepen”, zegt Molenberghs. “Alleen zitten we nu nog altijd in een gevaarlijke fase. Als de cijfers weer stijgen, kan het weer heel snel gaan.” Ook de scholen willen na de kerstvakantie weer fulltime lesgeven voor de tweede en derde graad. Is dat het risico wel waard?

Ook bij Vandenbroucke en De Croo valt te horen dat er in eerste plaats naar de cijfers zal worden gekeken. Ze willen geen voorafnames doen. “Volgende week vrijdag is nog ver”, klinkt het. Feit is: zolang de daling zich niet doorzet, is er weinig marge voor versoepelingen.