Direct naar artikelinhoud
China

‘Huawei testte software voor herkenning Oeigoeren’

Huawei staat ook op een Amerikaanse zwarte lijst vanwege vermeende nauwe banden met het Chinese leger.Beeld EPA

Het Chinese technologieconcern Huawei Technologies heeft tests gedaan met software voor camerasystemen die de gezichten kan herkennen van Oeigoeren, de islamitische minderheidsgroep die in China wordt onderdrukt. Volgens The Washington Post konden die een automatisch alarmsignaal sturen naar de Chinese veiligheidsdiensten.

De krant baseert zich op interne documenten van Huawei, die werden ontdekt door de onderzoeksorganisatie IPVM. Huawei zou samen met het Chinese techbedrijf Megvii de softwaretesten in 2018 hebben uitgevoerd met beveiligingscamera’s die gezichten in een mensendrukte kunnen scannen op leeftijd, geslacht en etniciteit. Als een gezicht met kenmerken van de Oeigoerse gemeenschap werd opgemerkt, kon een ‘Oeigoer-alarm’ afgaan. De politie zou dan een arrestatie kunnen verrichten.

De VS zetten vorig jaar al de Chinese producent van bewakingscamera’s Hikvision op een zwarte lijst. De surveillanceapparatuur van Hikvision wordt volgens de VS gebruikt in bijvoorbeeld interneringskampen waarin naar schattingen een miljoen Oeigoeren worden vastgehouden. Ook Huawei staat op een zwarte lijst vanwege vermeende nauwe banden met het Chinese leger en risico’s op spionage.

Huawei en Megvii zeggen tegen The Washington Post dat er tests zijn geweest, maar dat de technologie niet is ingezet voor gebruik. Volgens de mensenrechtengroep Human Rights Watch gebruikt dat de Chinese overheid steeds meer slimme surveillancemiddelen om de eigen bevolking te controleren en minderheden te onderdrukken.