Direct naar artikelinhoud
Brexit

Boris Johnson onderweg naar Brussel voor ‘moeilijk gesprek’

Brits premier Boris Johnson.Beeld AFP

Met een klok die ongenadig voorttikt, is het uitkijken en afwachten of Londen en Brussel op de valreep een akkoord kunnen vinden over de brexit. De Britse premier Boris Johnson wordt vandaag in Brussel verwacht voor de onderhandeling van de laatste kans met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. 

De hoop leeft dat het bezoek van de Britse premier aan de EU-baas de onderhandelingen alsnog vlot trekt. Volgens Boris Johnson zal een deal “zeer moeilijk” zijn. “We moeten optimistisch zijn. We moeten in de kracht van de rede geloven om dit te doen slagen, maar ik moet zeggen dat het er momenteel zeer, zeer moeilijk uitziet”, zei de Britse premier.

Ondanks verwoede pogingen slagen de Europese en Britse onderhandelaars er maar niet in een akkoord te sluiten over de toekomstige bilaterale handelsrelaties. Dat akkoord moet al op 1 januari ingaan, wanneer het Verenigd Koninkrijk na de Europese Unie ook de Europese interne markt en de douane-unie verlaat. Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier verklaarde dinsdag dat een akkoord de toekomst van de Unie niet op het spel mag zetten. Bovendien, zo maakte hij eens te meer duidelijk, zal de toegang van de Britten tot de Europese markt met voorwaarden gepaard gaan.

Make or break

Vandaag hebben Boris Johnson en Ursula von der Leyen hun verwachte ‘make or break’-ontmoeting. De twee zullen elkaar tijdens een diner in de ogen kijken. Donderdag en vrijdag komen in Brussel ook de Europese leiders bijeen. Zij zullen dan duidelijkheid willen. Bij een no-deal en de verwachtte chaos moeten de leiders hun noodplannen opstarten.

Het Verenigd Koninkrijk is de Europese Unie intussen wel tegemoetgekomen door toch niet terug te komen op eerdere afspraken die over Noord-Ierland zijn gemaakt. Dit wordt gezien als een toegift van formaat, om een vergelijk over een Brits-Europees handelsakkoord vlotter te trekken. Johnson had enkele maanden geleden een bom onder de brexitonderhandelingen gelegd door een wetsvoorstel in te dienen dat indruist tegen het Scheidingsakkoord met de EU dat hij eerder ondertekend had. Zijn Interne Marktwet’ moet ervoor zorgen dat de handel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland ook bij een no-deal soepel blijft verlopen.

Om een grens op het Ierse vasteland te voorkomen, was in het Scheidingsakkoord afgesproken dat de EU zeggenschap zou houden over de handel met Noord-Ierland. De grens zou dus door de Ierse Zee lopen. De Ierse regering toont zich verheugd dat nu is gegarandeerd dat er na 1 januari geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. In dat Britse gebiedsdeel blijven in de praktijk de EU-regels voor de interne markt en de douane-unie gelden. “Goede vooruitgang”, twitterde de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney. Het akkoord zorgt volgens hem voor “enige zekerheid” voor burgers en bedrijven.