Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Texas schiet Trump te hulp en spant zaak aan tegen vier Biden-staten

Texas schiet Trump te hulp en spant zaak aan tegen vier Biden-staten
Beeld AFP

De Amerikaanse staat Texas schiet president Donald Trump te hulp bij zijn streven om zijn landelijke verkiezingsnederlaag om te buigen in een overwinning. Texas, waar de Republikein Trump wél won, stapt naar het Hooggerechtshof in Washington DC.

De Texaanse minister van Justitie Ken Paxton spande een zaak aan tegen vier staten waar Biden de meerderheid kreeg, maar waar Trump vier jaar geleden nog triomfeerde. Het gaat om strijdstaten Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin. Volgens Texas zijn de vier staten in de fout gegaan. Zij wijzigden in verband met de coronacrisis verkiezingsprocedures, maar dat zou illegaal zijn geweest. Op Georgia na hebben de bewuste staten allemaal een Democraat als gouverneur.

Het Supreme Court heeft een conservatieve meerderheid van zes tegen drie, onder wie drie rechters die door Trump zijn benoemd. De opperrechters zijn niet verplicht de zaak te behandelen.

De stap is de jongste juridische inspanning van het Trump-kamp om het verlies van de president ongedaan te maken. De talloze rechtszaken in de staten zelf, wegens vermeende fraude, leverden niets op.

De Republikein Ken Paxton is justitieminister in de deelstaatregering van Texas.Beeld AP