©  RR, PDR

Waarom komt de fietsbrug niet aan het stadscentrum en is ze niet te duur? Jouw vragen beantwoord

Antwerpen -

Waarom komt de wandel- en fietsbrug niet meer in het centrum van de stad? Waar komt het geld vandaan? Het zijn enkele vragen die onze lezers ons bezorgden na het nieuws over de toekomstige brug over de Schelde. We legden ze voor aan Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

LEES OOK:

Waarom komt de brug niet meer in het stadscentrum? (W. Cardon, H. Kennis)

Koen Kennis: “Alle opties zijn onderzocht. Voor de locatie aan de Kennedytunnel werd gekozen op basis nautische, financiële en mobiliteitsargumenten. De brug mag dan wel een blikvanger worden, in essentie gaat het om een mobiliteitsproject. De aansluitingen met bestaande en geplande fietsverbindingen zijn essentieel voor de bereikbaarheid en leefbaarheid in Antwerpen. Daarvoor is de gekozen locatie het meest geschikt.”

Waar komt het geld voor deze fietsbrug van? Zou het geld niet beter gaan naar de ondersteuning van middenstanders in plaats van naar een prestigeproject? (J. Van Dyck)

“Dit is een investering (van iets minder dan 200 miljoen euro, red.) die zal renderen op verschillende vlakken: mobiliteit, leefbaarheid en ook economie. Een stad die beter bereikbaar is door een nieuwe fiets- en wandelbrug, is ook in het voordeel van toerisme en middenstand.”

Op de plek waar de nieuwe fiets- en wandelbrug komt, ligt al de wandel- en fietstunnel van de Kennedytunnel. Is er soms geld te veel? (G. Neirinckx, Cools, F. Merman)

“Wat nu door fietsers gebruikt wordt in de Kennedytunnel, is strikt gezien geen fietstunnel. Het is een evacuatietunnel of vluchtkoker in geval van calamiteiten in de autotunnel (die er vlak naast ligt, red.). Die zogezegde ‘fietstunnel’ voldoet om die reden niet aan verwachtingen op het vlak van comfort, veiligheid en capaciteit. Een brug, zoals die nu gepland is, komt aan al die tekortkomingen tegemoet.”

Mogen ook elektrische voertuigen over deze brug? Moeten ze zich dan houden aan een snelheidsbeperking? (Ludwig)

“Op de brug zullen dezelfde regels gelden als die op de aansluitende fietspaden.” (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen