Archiefbeeld. Dit zijn niet de kalveren die door het drop gesleept werden. ©  VUM

Bestuurder was dode kalfjes achter pick-up ‘vergeten’

Herenthout -

De man die maandagochtend Herenthout op stelten zette toen hij met zijn pick-uptruck drie dode kalfjes door het dorp sleepte, is door de politie geïdentificeerd. Hij was de dieren aan zijn trekhaak stomweg vergeten.

Hans Otten

Verschillende inwoners van het stoetersdorp waren maandagochtend getuigen van een onthutsend tafereel: een zwarte pick-uptruck reed in volle ochtendspits door enkele drukke hoofdstraten terwijl hij drie dode kalfjes aan zijn trekhaak achter zich aansleepte over de weg. Pas toen een koppel de man met het geflikker van koplampen kon doen stoppen, legde hij de kadavers in de laadruimte van zijn pick-up. Het paar deed daarna aangifte bij de politie, maar daar bleken de mogelijke nummerplaatcombinaties geen resultaat op te leveren. Dinsdagmiddag raakte de affaire dan toch opgehelderd.

“Het gaat om een persoon die in opdracht van landbouwers met zijn pick-up truck dode dieren in de wei ophaalt en ze naar de kant van de weg sleept”, verklaart commissaris Julien Alen van de politiezone Neteland. De bedoeling is dat de vilbeluikdiensten van Rendac de kadavers daar later oppikken. “Hij verleent die diensten aan verschillende boeren. Onze wijkpost van Herenthout was eerst de betrokken landbouwer van de kalfjes op het spoor gekomen. Hij wist te vertellen over wie het gaat en wat de precieze bedoeling was.”

Dieren waren al dood

Het zou in die zin niet om bewuste dierenmishandeling hebben gegaan. “De kalfjes waren sowieso dood toen hij ze aan zijn trekhaak vastmaakte. De betrokkene is op het bureau uitgenodigd, waar hij verklaarde dat hij simpelweg vergeten was dat de kalveren nog aan zijn trekhaak hingen. Het was een geval van verstrooidheid, er was zeker geen kwaad opzet mee gemoeid.” De man kreeg wel een proces-verbaal.