Prins Laurent eist ingehouden dotatie terug

 ©  BELGA

Voor de Raad van State is deze week gepleit in de zaak van prins Laurent tegen de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Inzet: 46.000 euro.

Wim Winckelmans

Toen prins Laurent op 19 juli 2017 in militair uniform verscheen op een ceremonie op de Chinese ambassade naar aanleiding van de negentigste verjaardag van het Chinese leger, had hij allicht niet gedacht dat dit hem zo duur zou komen te staan. Want voor de politiek was de maat vol. De prins heeft voor zijn optredens de toestemming van de minister van Buitenlandse Zaken nodig, en die had hij niet. Bij wijze van sanctie kan de regering dan aan de Kamer voorstellen om een deel van zijn dotatie in te houden. Dat is ook gebeurd. In maart 2018 besliste de Kamer om 15 procent van Laurents dotatie in te trekken, zowat 46.000 euro.

De prins kondigde daarop aan in beroep te gaan bij de Raad van State, en dat annuleringsberoep is deze week gepleit. Laurent zegt dat zijn statuut onduidelijk is, en dat de rechten van de verdediging zijn geschonden in de procedure.

Er waren ook Kamerleden die vonden dat de regering het slecht had aangepakt, maar het parlement keurde de sanctie uiteindelijk wel goed. Voor de Kamer gaat het trouwens helemaal niet om een sanctie. Prinsen en prinsessen zijn niet verplicht om een dotatie aan te vragen. Doen ze dat wel, dan zijn ze verplicht om de regels te respecteren, oordeelde een bijzondere commissie.

Libië

Wanneer de Raad van State over de zaak een uitspraak doet, is niet duidelijk. Voor prins Laurent gaat het in elk geval maar om een klein deel van zijn financiële problemen. In 2008 startte hij herbebossings­projecten in Libië via de vzw GSDT. Omdat hij naar eigen zeggen weigerde de lokale autoriteiten smeergeld toe te stoppen, verbrak Libië eenzijdig dat contract. In 2014 oordeelde een Brusselse rechtbank dat de vzw van prins Laurent recht heeft op een schadevergoeding van intussen vijftig miljoen euro.

Ook in die zaak probeert Laurent via de Belgische Staat aan geld te raken. Bij de Brusselse bank ­Euroclear staan al jaren miljarden geparkeerd van de nationale Libische investeringsmaatschappij, die door de VN bevroren zijn na de val van dictator Khadafi.

bekijk ook

Wat voert prins Laurent uit? Niemand die het weet

Laurent spreekt voor het eerst publiekelijk over Delphine: “Onze deur staat altijd open voor haar”

Prins Laurent koopt CO2-metertjes voor klas van zijn kinderen op aanraden van Marc Van Ranst

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen