Rechtsboven: longarts Ann-Marie Morel. Rechtsonder: professor bouwfysica Dirk Saelens.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechtsboven: longarts Ann-Marie Morel. Rechtsonder: professor bouwfysica Dirk Saelens. © Getty Images, Gregory Van Gansen / Photo News

Experts waarschuwen voor lage luchtvochtigheid in huis door winterprik: “Haal een luchtbevochtiger in huis”

Een hoge luchtvochtigheid in huis, bemoeilijkt de verspreiding van het coronavirus, aldus professor Lode Godderis (KU Leuven). Maar doordat onze verwarming nu overuren klopt, droogt de binnenlucht erg sterk uit. En dat heeft nog gevolgen voor je gezondheid. Hoe weet je nu of de lucht in je woning te droog of te vochtig is? En moeten we nu massaal luchtbevochtigers aankopen? Longarts Ann-Marie Morel en professor bouwfysica Dirk Saelens geven advies. 

25 reacties

  • Frans Van Hoyweghen

    2 jaar geleden
    Bij mij loopt het water van de ramen, tzal niet te droog zijn zeker.
  • Paul van de velde

    3 jaar geleden
    Tegenwoordig moet alles potdicht in verband met de bouwvoorschriften die door de "experts" opgesteld worden. Zelfs een afzuigpkap in de keuken mag niet meer op een schouw aangesloten worden, het moet er één zijn met een koolfilter die veel lawaai maakt maar amper zuigt. Ademen moet met gefilterde lucht omdat de buitenlucht te veel stof bevat. Dat je iedere morgen met hoofdpijn opstaat moet je er maar bij nemen. Laat water in je gootsteen staan, het zal wel verdampen.
  • Joris Lavrysen

    3 jaar geleden
    Kunnen we de betekenis van het woord 'expert' eindelijk eens bijwerken. Want tegenwoordig kramen 'experts' meer onzin uit dan onze pastoors. Als ik de experts bezig hoor lijken ze wel pastoors met hun gepreek.
  • Patrick Verbelen

    3 jaar geleden
    Al eens afgevraagd waarom een natte vloer opdroogt, bij kamer temperatuur, terwijl water pas gaat koken en begint te verdampen bij 100 graden. Dat heeft te maken met absorptie van water in de lucht en dat is afhankelijk van de temperatuur, hoe warmer hoe meer water de lucht kan bevatten. Gewoon zorgen dat er ergens wat water staat, dat kan geabsorbeerd worden door de lucht. Daar is geen luchtbevochtiger voor nodig.
  • Jef Van De Plas

    3 jaar geleden
    In mijn huis uit 1976 zijn heel veel apparaten ingebouwd om de luchtvochtigheid mee op peil te houden. Wij noemden die toen vensters
  1. “Dit aandeel kost 382 euro, maar het potentieel is enorm.” Onze geldexpert ziet twee koopkansen bij de Amerikaanse techreuzen
    PREMIUM

    “Dit aandeel kost 382 euro, maar het potentieel is enorm.” Onze geldexpert ziet twee koopkansen bij de Amerikaan­se techreuzen

    Het resultatenseizoen is weer van start gegaan. Na de Amerikaanse banken zijn de ‘Magnificent Seven’ aan de beurt. Welke cijfers kunnen de grootste techbedrijven ter wereld voorleggen? Loont het om nu aandelen van Tesla, Microsoft of Meta te kopen? HLN-beursexpert Pascal Paepen (KU Leuven) werpt zijn licht op de kwartaalcijfers, tipt echte koopkansen en vertelt welke aandelen je beter skipt. “Maak gebruik van de forse koersdaling vandaag om in te stappen of bij te kopen.”
  2. ▶ Zorgt klimaatverandering dit jaar voor meest actieve orkaanseizoen ooit? “Dit kunnen we ook tot bij ons voelen”
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Zorgt klimaatver­an­de­ring dit jaar voor meest actieve orkaansei­zoen ooit? “Dit kunnen we ook tot bij ons voelen”

    Elk jaar berekenen Amerikaanse wetenschappers aan hoeveel tropische stormen en orkanen we ons mogen verwachten in de Atlantische Oceaan. Na een rustig seizoen in 2023 lijkt 2024 nu zwaar te gaan uithalen. Meer nog, volgens de voorspellingen kan dit wel eens het meest actieve orkaanseizoen ooit worden. Over wat voor aantallen spreken we dan? Hoe komt dit? En hebben die orkanen ook een invloed op ons weer? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen.