© BELGA

“De Vlaamse regering moet meer investeren”

De SERV, de koepel van Vlaamse sociale partners, dringt bij de Vlaamse regering aan op een extra impuls aan overheidsinvesteringen. “Vlaanderen doet het op dat vlak in internationale vergelijkingen eerder bescheiden. Bovendien kunnen overheidsinvesteringen de groei en werkgelegenheid stimuleren”, zegt SERV-voorzitter Ann Vermorgen.

Enkele maanden geleden kondigde de regering-Bourgeois met de nodige trots een begroting in evenwicht aan voor 2017. Over het feit dat de Vlaamse regering daarbij de kosten voor de Antwerpse Oosterweelverbinding buiten de begrotingsdoelstelling houdt, is al veel gezegd en geschreven. Maar de Vlaamse sociale partners bevestigen: de Vlaamse begroting is in 2017 structureel - dus los van conjunctuurschommelingen en eenmalige factoren - in evenwicht. Het beperkte nominale tekort van 115 miljoen euro is daarbij toegestaan.

De SERV ziet in haar rapport ruimte voor bijkomende overheidsinvesteringen. Door de lage rentevoeten is het moment daarvoor ideaal en die investeringen stimuleren ook de groei, luidt de redenering. Bovendien is er op begrotingstechnisch vlak intussen meer duidelijkheid rond publiek-private samenwerkingen (PPS-projecten). De tijd dat die projecten plots moesten opgenomen worden in de begroting (denk aan het Vlaamse scholenbouwproject ‘Scholen voor Morgen’) - met bijbehorende plotse negatieve gevolgen voor de begroting - dooft uit.

Nieuwe PPS-projecten zijn daarbij voor de SERV niet uitgesloten, al mag het geen puur budgettaire techniek zijn om een investering buiten de begroting te houden. “We moeten daar wel omzichtig mee omspringen. We moeten de voor- en nadelen van PPS afwegen en kijken naar de mogelijke maatschappelijke meerwaarde van PPS-financiering”, zegt voorzitter Vermorgen. Een snellere realisatie van een project kan een mogelijk voordeel zijn, de negatieve impact op de kostprijs kan dan weer een mogelijk nadeel zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer