Rechtsboven: longarts Ann-Marie Morel. Rechtsonder: professor bouwfysica Dirk Saelens.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechtsboven: longarts Ann-Marie Morel. Rechtsonder: professor bouwfysica Dirk Saelens. © Getty Images, Gregory Van Gansen / Photo News

Experts waarschuwen voor lage luchtvochtigheid in huis door winterprik: “Haal een luchtbevochtiger in huis”

Een hoge luchtvochtigheid in huis, bemoeilijkt de verspreiding van het coronavirus, aldus professor Lode Godderis (KU Leuven). Maar doordat onze verwarming nu overuren klopt, droogt de binnenlucht erg sterk uit. En dat heeft nog gevolgen voor je gezondheid. Hoe weet je nu of de lucht in je woning te droog of te vochtig is? En moeten we nu massaal luchtbevochtigers aankopen? Longarts Ann-Marie Morel en professor bouwfysica Dirk Saelens geven advies. 

25 reacties

  • Frans Van Hoyweghen

    2 jaar geleden
    Bij mij loopt het water van de ramen, tzal niet te droog zijn zeker.
  • Paul van de velde

    3 jaar geleden
    Tegenwoordig moet alles potdicht in verband met de bouwvoorschriften die door de "experts" opgesteld worden. Zelfs een afzuigpkap in de keuken mag niet meer op een schouw aangesloten worden, het moet er één zijn met een koolfilter die veel lawaai maakt maar amper zuigt. Ademen moet met gefilterde lucht omdat de buitenlucht te veel stof bevat. Dat je iedere morgen met hoofdpijn opstaat moet je er maar bij nemen. Laat water in je gootsteen staan, het zal wel verdampen.
  • Joris Lavrysen

    3 jaar geleden
    Kunnen we de betekenis van het woord 'expert' eindelijk eens bijwerken. Want tegenwoordig kramen 'experts' meer onzin uit dan onze pastoors. Als ik de experts bezig hoor lijken ze wel pastoors met hun gepreek.
  • Patrick Verbelen

    3 jaar geleden
    Al eens afgevraagd waarom een natte vloer opdroogt, bij kamer temperatuur, terwijl water pas gaat koken en begint te verdampen bij 100 graden. Dat heeft te maken met absorptie van water in de lucht en dat is afhankelijk van de temperatuur, hoe warmer hoe meer water de lucht kan bevatten. Gewoon zorgen dat er ergens wat water staat, dat kan geabsorbeerd worden door de lucht. Daar is geen luchtbevochtiger voor nodig.
  • Jef Van De Plas

    3 jaar geleden
    In mijn huis uit 1976 zijn heel veel apparaten ingebouwd om de luchtvochtigheid mee op peil te houden. Wij noemden die toen vensters