Steven Van Gucht: “Scholen zijn niet de grote aandrijver van de epidemie”

Bron: BELGA

Hoewel de heropening van de scholen een impact heeft gehad op de coronacijfers, zijn scholen niet de grote motor of aandrijver van de epidemie. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht woensdag verklaard op de persconferentie van Sciensano.

LEES OOK. “Stabilisatie van aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zet zich jammer genoeg voort”

Met de heropening van de scholen, zijn er weer heel wat extra verplaatsingen en contacten. Het is dus normaal dat het een impact heeft op de coronacijfers, verklaart Van Gucht. “Maar scholen zijn niet een grote aandrijver van de epidemie. Dat blijkt uit meerdere internationale studies.”

Omdat er wel een impact is op het aantal besmettingen, moest er bij de heropening van de scholen de nodige voorzichtigheid aan de dag worden gelegd. Het is dus belangrijk dat de voorzorgsmaatregelen op de scholen behouden blijven, klinkt het nog.

Bij kinderen (0-9 jaar) en tieners (10-19 jaar) is er nog steeds een toename van het aantal besmettingen van respectievelijk 33 en 11 procent. Kinderen en tieners maken zo samen 14 procent uit van het totale aantal besmettingen.

LEES OOK. Corona maakt opmars op het werk

Toch is de rol van kinderen in deze crisis nooit onderschat, vindt Van Gucht. “We hebben altijd gesteld dat kinderen besmet kunnen worden met het virus en dat ze het virus ook kunnen doorgeven. We weten wel uit vele internationale studies dat kinderen minder besmettelijk zijn dan volwassenen. Recent is een studie die dat bevestigt gepubliceerd in (het wetenschappelijk tijdschrift, nvdr.) The lancet”, verklaart de viroloog. “Het virus wordt gemakkelijker overgedragen tussen volwassenen of van volwassenen naar kind dan omgekeerd. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is.”

Daarom blijven de experts erop hameren dat men moet opletten met contacten tussen kinderen en ouderen.

bekijk ook

Yves Stevens roept op om zoveel mogelijk van thuis te werken

Steven Van Gucht: “Stabilisatie van aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zet zich jammer genoeg voort”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen