Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Ben Weyts: ‘Jongeren worden vooral buiten school besmet’

Minister van Onderwijs Ben Weyts.Beeld Thomas Sweertvaegher

Tussen 23 november en 6 december hebben 1.492 leerlingen (0,12%) en 393 personeelsleden in het onderwijs (0,24%) een positieve coronatest afgelegd. Er zijn 5.847 leerlingen (0,49%) en 336 personeelsleden (0,2%) in quarantaine geplaatst. Dat blijkt uit contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding. ‘Jongeren lopen vooral buiten school een besmetting op’, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

en

De cijfers liggen hoger dan tijdens de vorige rapporteringsperiode. Ter vergelijking: tussen 9 en 22 november legden 897 leerlingen (0,07 pct) en 266 onderwijspersoneelsleden (0,16 pct) een positieve coronatest af. Volgens het kabinet van minister Weyts gaat het echter om een verwachte stijging, omdat die vorige rapporteringsperiode ook een week van de herfstvakantie omvatte. 

De meeste besmettingen bij leerlingen zijn vastgesteld in Oost-Vlaanderen (439) en Antwerpen (409). Daarna volgen West-Vlaanderen (264), Limburg (176), Vlaams-Brabant (135) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (69).

Bij de leerkrachten staat Antwerpen (100) bovenaan, gevolgd door Oost-Vlaanderen (98), West-Vlaanderen (91), Limburg (40), Vlaams-Brabant (36) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (28). 

Het merendeel van de besmettingen blijkt net als in de voorbije maanden te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren. De voornaamste redenen om over te gaan tot een test was een nauw contact binnen de gezinscontext of het vertonen van Covid-19-symptomen. Mensen besmetten elkaar vooral buiten school.

“Het virus is nog steeds heel aanwezig in de samenleving en duikt dus ook op in de scholen”, zegt Weyts. “De cijfers zijn niet verrassend, maar vragen wel verdere opvolging”, voegt hij daaraan toe. “In de komende twee weken staan er daarenboven kerstexamens en online deliberaties op het programma, die het aantal schoolse contacten zullen verminderen.

Van Gucht: ‘Scholen geen grote aandrijver’

Ook viroloog Steven Van Gucht haalde de rol van kinderen in de pandemie vandaag aan op de persconferentie van het crisiscentrum. Kinderen hebben wel degelijk een impact op de cijfers, klonk het bij hem. “Kinderen kunnen besmet worden met het virus, en kunnen het virus ook doorgeven. Al weten we uit studies wel dat kinderen minder besmettelijk zijn dan volwassenen.”

Dat het heropenen van de scholen een impact heeft op de cijfers, is normaal, meent Van Gucht. “Het gaat om een enorm groot evenement”, verduidelijkt hij. “Er zijn 2 miljoen kinderen die elke week naar school gaan. Dat is bijna 20 procent van de bevolking. Het is dus normaal dat dat een impact kan hebben op de cijfers. Maar uit studies blijkt ook dat scholen geen grote aandrijver zijn van de epidemie.”

Video wordt geladen...