Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Alinda Van der Cruysen wil nieuw proces over gruwelmoord op bejaarde familieleden

Alinda Van der Cruysen.Beeld Photo News

Alinda Van der Cruysen, de 47-jarige vrouw die twee weken geleden veroordeeld werd voor de 29 jaar oude moord op haar grootoom en -tante, heeft cassatieberoep aangetekend. Haar advocaat grijpt daarvoor naar procedurefouten.

en

Het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven veroordeelde Alinda Van der Cruysen op 26 november tot vijftien jaar gevangenisstraf voor dubbele moord op een bejaard echtpaar. De 47-jarige vrouw uit Schoten was diezelfde dag schuldig bevonden aan de gewelddadige dood van Jules Bogaerts (81) en Jeannette Jacobs (78) in hun woning in Tienen op 9 december 1991. Van der Cruysen is een ver familielid van de slachtoffers en was op het ogenblik van de feiten 18 jaar.

De vrouw bleef het hele proces lang ontkennen ook maar iets te maken te hebben met de dubbele moord. De bewijslast was mager: er was alleen een jeansbroek, die twee dagen na de moord ruim 2 kilometer verderop werd teruggevonden, met bloedspatten van Jules Bogaerts erop. Jaren later bleek ook het DNA van Van der Cruysen op de jeansbroek te zitten.

Haar raadsmannen Nick Heinen en Anouck Paquier hadden vijftien kalenderdagen tijd om in beroep te gaan tegen het arrest. Ze hebben niet gewacht tot vrijdag. “We hebben woensdag cassatie aangetekend”, zegt Heinen. “Volgens ons is de procedure niet juist toegepast.” De advocaten hebben nu twee maanden tijd om een memorie in te dienen. Daarin moeten ze de procedurefouten preciseren.

Het Hof van Cassatie moet het verzoek om verbreking van het arrest beoordelen. “In afwachting krijgt onze cliënte geen oproeping om naar de gevangenis te gaan. Het cassatieberoep heeft een schorsende werking”, stelt Heinen. Een maximale termijn voor een uitspraak bestaat niet. In strafzaken is de gangbare termijn drie maanden.