Direct naar artikelinhoud
UpdateBrexit

VK en EU onderhandelen nog tot zondag over handelsdeal

De Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen bij hun ontmoeting vandaag.Beeld AFP

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk blijven de komende dagen door onderhandelen over een mogelijk handelsverdrag na het definitieve vertrek van de Britten uit de EU op 1 januari. Zondag moet er een “ferm besluit” worden genomen of het zin heeft nog door te gaan. Dat heeft de Britse regering laten weten na afloop van het werkdiner van de Britse premier Boris Johnson met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in Brussel.

, , en

Het overleg in persoon tussen de twee werd gezien als een poging om de al weken muurvast zittende onderhandelingen op het hoogste politieke niveau los te trekken. Maar de kloof lijkt na drie uur praten nog even groot. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost pakken nu de draad weer op.

“We hadden een levendige en interessante discussie over de stand van zaken met de openstaande kwesties”, twitterde Von der Leyen. “We begrijpen elkaars standpunten. Die blijven ver uit elkaar liggen. De teams moeten onmiddellijk weer bij elkaar komen om te proberen de zaken op te lossen. We zullen een besluit nemen aan het eind van het weekend.”

Twitter bericht wordt geladen...

Drie cruciale struikelpunten

De onderhandelingen zitten vast op drie hoofdpunten: toegang van de vissers uit de EU tot de Britse wateren, een gelijk speelveld (gelijke regels) voor Britse en Europese bedrijven en het toezicht op de gemaakte afspraken. Na 31 december eindigt de overgangsperiode waarin de Britten nog de EU-regels volgen.

Na het eerdere vertrek uit de Europese instellingen verlaat het Verenigd Koninkrijk dan ook de Europese douane-unie en de interne markt. Zonder handelsakkoord worden dan meteen douanetarieven en andere handelsbeperkingen van toepassing op de handel over het Kanaal. Zo dreigt bovenop de coronacrisis een nieuwe zware economische klap.

“Er kan nog steeds een goed akkoord gemaakt worden”, zo tweette Johnson vooraleer hij aan boord van het vliegtuig naar Brussel stapte. De conservatieve premier beklemtoonde eerder op de dag in het Britse parlement echter opnieuw dat de Europeanen meer flexibiliteit moeten tonen. De huidige Europese eisen “zou geen enkele Britse premier kunnen aanvaarden”, klonk het.

Geen lusten zonder lasten

“Onze Europese vrienden vragen dat, wanneer zij in de toekomst een nieuwe wet goedkeuren waarmee wij in dit land niet instemmen of die wij niet willen volgen, dat ze dan een automatisch recht krijgen om ons te straffen of vergelding te nemen. Ten tweede vragen ze dat we het enige land ter wereld worden dat geen soevereine controle over zijn wateren heeft”, klaagde Johnson aan.

De Europeanen houden dan weer staande dat het Verenigd Koninkrijk niet kan verwachten dat het met de brexit alle verplichtingen van het lidmaatschap kan afschudden, en tegelijkertijd alle voordelen kan behouden. “Eén zaak moet duidelijk zijn: de integriteit van de interne markt moet gegarandeerd worden”, zo verklaarde de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanochtend nog. 

700 bladzijden

Het diner van von der Leyen en Johnson moest duidelijk maken wat de slaagkansen nog zijn. Kunnen de twee de voor zondag de voornaamste struikelblokken nog uit de weg ruimen, dan kunnen de onderhandelingsteams de komende dagen het werk hervatten en alsnog een akkoord uitwerken. Ook dan wordt het nog een hele klus om de tekst van zo’n 700 bladzijden tijdig in werking te laten treden om een harde brexit te vermijden.

Vinden Johnson en von der Leyen de komende dagen geen vergelijk, dan komt een ‘no deal’ wel heel dichtbij en zullen de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich morgen op hun top in Brussel allicht over de voorbereidingen daarop beraden.

Het Verenigd Koninkrijk van zijn kant zal ook zonder akkoord met zijn belangrijkste handelspartner “bloeien als onafhankelijk land”, beloofde Johnson.

Premier Boris Johnson dineert vanavond met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om uit de brexitimpasse te geraken.Beeld Photo News