Sleurs in het oog van de storm: “Ze weegt te licht”

De laagste inkomens draaien in 2017 opnieuw op voor de kosten van de regeringsbesparingen, en dat al voor het derde jaar op rij. Dat blijkt uit berekeningen van het armoedeplatform Decenniumdoelen, dat voor de derde keer de impact van de regeringsmaatregelen op de armste gezinnen heeft onderzocht. Volgens Groen het moment voor staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs (N-VA) om in de spiegel te kijken, maar Sleurs bijt fel van zich af.

Guy Stevens

© Joren De Weerdt

De resultaten van het onderzoek werden woensdag op een persconferentie voorgesteld. “In plaats van een inhaaloperatie, krijgen de mensen aan de onderkant van de samenleving dit jaar nog minder. Onbegrijpelijk”, zegt voorzitter Jos Geysels.

Het samenwerkingsplatform werkt voor zijn onderzoek met twaalf gezinstypes, waaronder alleenstaanden en koppels, werklozen, halftijds werkenden, gepensioneerden, leefloners en voltijds werkenden.

Voltijds werken

Alleen wie voltijds werkt, gaat er in 2017 op vooruit, zo blijkt uit de berekeningen. Zij krijgen er in 2017 gemiddeld 61 euro netto per maand bij, vooral dankzij de taxshift. Alle andere gezinnen leveren in, tot 59 euro per maand bij gezinnen met een leefloon.

Decenniumdoelen 2017 houdt rekening met de besparingen van de Vlaamse en de federale regering, zoals de Turteltaks, de indexsprong en de prijsstijging van de kinderopvang. Extra kosten die gezinnen kunnen vermijden, zoals de hogere accijnzen op tabak en alcohol en de prijsstijgingen bij het openbaar vervoer, worden niet meegerekend.

Positieve maatregelen

Daarnaast houdt het platform rekening met de positieve maatregelen, zoals de taxshift of de stijgende uitkeringen die het resultaat zijn van het nieuw interprofessioneel akkoord.

“Enkel voltijds werkenden winnen aan de taxshift, de rest betaalt. En dat al 3 jaar lang”, aldus Geysels. “De beloofde sociale correcties (voor de laagste inkomens, red.) zijn géén correcties. De mensen gaan er nog op achteruit”, hekelde de voorzitter.

“Ander beleid nodig”

De armoededoelstellingen, zoals de halvering van de kinderarmoede op Vlaams niveau tegen 2020, zullen volgens Geysels zeker niet worden gehaald. “De regeringen halen zelfs hun eigen doelstellingen niet, laat staan dat ze die van ons halen”, klonk het laconiek. Decenniumdoelen ijvert onder meer voor een inkomen boven de Europese armoededrempel, voor elk gezin.

Volgens Geysels is er een “heel ander beleid nodig”, dat “echte stappen onderneemt om komaf te maken met de stijgende armoede”.

Consequent toepassen

Concreet vraagt de voorzitter om de armoedetoets op elke maatregel en op elk niveau consequent toe te passen. Ook een herziening van de kinderbijslaghervorming, zodat die een sterker corrigerend effect heeft voor kinderarmoede, behoort tot de mogelijkheden. “Dat kan binnen de bestaande middelen, en kost dus geen frank”, besluit Geysels.

© Photo News

Bart Van Malderen, Vlaams parlementslid voor SP.A, sluit zich daarbij aan. “Een grondige bijsturing dringt zich op, te beginnen bij de hervorming van de kinderbijslag. Deze cijfers bewijzen eens te meer dat het altijd dezelfden zijn die opdraaien voor de besparingspolitiek van de factuurregeringen”, aldus Van Malderen.

Ook Groen erg kritisch

“Minister Homans moet dringend uit haar pijp komen, en federaal staatssecretaris Sleurs weegt te licht om ook maar iets te betekenen in de strijd tegen armoede.” Dat is de scherpe kritiek van Groen-parlementsleden An Moerenhout (Vlaams) en Evita Willaert (federaal), naar aanleiding van de berekeningen.

© Photo News

“Het is onaanvaardbaar dat deze federale en Vlaamse regering de meest kwetsbaren in onze maatschappij in de steek laten”, hekelen Willaert en Moerenhout in een gemeenschappelijk persbericht.

Beide parlementsleden wijzen vooral Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) met de vinger. “Indien ze de kinderarmoede echt wil halveren, dan zal de minister dringend uit haar pijp moeten komen”, klinkt het.

Federaal staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs (N-VA) weegt volgens Moerenhout en Willaert dan weer “te licht”. Ook de andere federale excellenties krijgen een veeg uit de pan. “Goede intenties of niet, haar collega’s negeren armoedebestrijding systematisch”, menen ze.

© BELGA

Groen sluit zich aan bij Decenniumdoelen, en vraagt “afdoende sociale correcties op de vele besparingen van de voorbije jaren”. De kinderbijslag kan volgens de partij dienen als “hefboom om de kinderarmoede echt drastisch te verminderen”. “Dat is geen kwestie van kunnen, maar van willen”, besluit Moerenhout.

Sleurs bijt van zich af

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs (N-VA) is het grondig oneens met de kritiek. “De doelbewust gecreëerde beeldvorming dat deze regering mensen de armoede in jaagt klopt niet”, klinkt het scherp. “Voor het eerst in jaren neemt het armoederisico net af.”

© Photo News

Volgens Sleurs neemt het armoederisico af, en dat voor het eerst in jaren. “We zien nu de eerste resultaten van ons beleid. De kentering is ingezet”, meent ze.

De staatssecretaris verwijst daarvoor naar enkele cijfers, zoals de lage werkloosheidsgraad en de verhoging van de sociale minima. Ook de voorspellingen van het Planbureau, dat tegen 2018 een significante daling van het aantal mensen in armoederisico verwacht, zijn volgens Sleurs een positief signaal.

Voor een “hoerastemming” is het nog te vroeg, geeft ook Sleurs toe. “We hebben nog veel werk voor de boeg, zeker als het gaat over kinderarmoede en armoede bij alleenstaande ouders. Maar deze cijfers bevestigen zeer duidelijk dat de regering op het juiste spoor zit met haar armoedebestrijdingsbeleid”, besluit ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen