Direct naar artikelinhoud
Economie

De impact van corona op de jobmarkt lijkt mee te vallen. Tot je iets beter kijkt

De impact van corona op de jobmarkt lijkt mee te vallen. Tot je iets beter kijkt
Beeld Photo News

Op het eerste gezicht lijkt de impact van covid op de arbeidsmarkt redelijk. Op het tweede gezicht iets minder. De kwetsbare profielen kregen het harder te verduren. 

De onderzoeksgroep Covivat, het consortium tussen drie onderzoeksgroepen van de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit Antwerpen, boog zich over de impact van Covid-19 op de arbeidsmarkt. Aan de oppervlakte had de crisis en de lockdown bij grote delen van de economie nauwelijks een impact op de Belgische arbeidsmarkt. De tewerkstellings- en werkloosheidscijfers bleven merkwaardig stabiel. Dat kwam uiteraard omdat de overheden maatregelen namen om werknemers te beschermen. 

Dé grootste beweging tussen het eerste en tweede kwartaal van dit jaar was uiteraard de ongeziene afname van de daadwerkelijke arbeidstijd bij mensen die in dienst bleven. Velen bleven een tijdlang helemaal weg van het werk. Anderen verminderden hun arbeidsduur.

Zwaarste klappen voor jong en kortgeschoold

De analyse laat zien dat niet iedereen in dezelfde mate werd geraakt. Jongeren werden aanzienlijk meer getroffen dan ouderen. Werkzoekende jongeren kwamen vaker dan voorgaande jaren in de inactiviteit terecht omdat ze stopten met actief zoeken naar werk. Diegenen die bleven zoeken vonden minder makkelijk een job. Ook liepen jongeren die werkten voor de Covid-19-crisis een relatief hogere kans op baanverlies. 

Daarnaast ondervonden midden- en zeker kortgeschoolde werkzoekenden een sterkere impact. Het nadeel van deze kwetsbare groepen wordt vooral verklaard door hun oververtegenwoordiging in atypisch werk en jobs met lage anciënniteit. Ze waren voor corona aan de slag in tijdelijke contracten, als deeltijdse werkkrachten en in jobs met minder anciënniteit. Dat verklaart volgens de analyse de grotere kans op baanverlies.