Direct naar artikelinhoud
VideoRuimtevaart

▶ Prototype van Starship SpaceX van Elon Musk explodeert bij test

Een prototype van de Starship-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX is woensdag geëxplodeerd bij de landing.Beeld AP

Een prototype van de Starship-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX is woensdag geëxplodeerd bij de landing. Dat gebeurde enkele minuten na een ogenschijnlijk onbeduidende testlancering bij de Amerikaanse plaats Boca Chica (Texas). Ondanks de ontploffing is SpaceX-oprichter Elon Musk toch tevreden.

Video wordt geladen...

De raket was een 16 verdiepingen hoog prototype dat door Musks bedrijf is ontwikkeld om mensen en honderd ton vracht te vervoeren in toekomstige missies naar Mars en naar de maan.

De onbemande raket explodeerde toen het een landingsplatform raakte na een gecontroleerde daling. De bedoeling van de testvlucht was om de raket, die voor het eerst werd aangedreven door drie van de nieuwe door SpaceX ontwikkelde Raptor-motoren, een hoogte van zo’n 12,3 kilometer te laten bereiken. Bij vorige tests werden de prototypes slechts 150 meter hoog geschoten.

‘Lage druk in tank brandstofkop’

Musk schreef direct na het incident op Twitter dat de druk in de tank van de brandstofkop van de raket laag was tijdens de daling en dat de raket daarom een harde landing maakte. Toch is hij tevreden: “We hebben alle data verkregen die we nodig hebben", zegt de SpaceX-topman, die zijn post optimistisch afsloot met de tekst “Mars, we komen eraan!”.

In een video van rond de 20 minuten is te zien hoe de raket wordt gelanceerd en ongeveer 6,5 minuut daarna met een enorme vuurbal explodeert bij de landing.

Twitter bericht wordt geladen...

Herbruikbaar

Musk wil ‘Starship’ volledig herbruikbaar maken. Bij de huidige ‘Falcon’-raketten landt slechts een deel weer op aarde, om vervolgens opnieuw ingezet te worden.

Dinsdag werd een lancering, wegens een probleem met het aandrijvingsmechanisme, slechts 1,3 seconden voor de geplande start nog afgebroken. 

Twitter bericht wordt geladen...